20:10 / 09.12.2021.

Autor: Lucija Judnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zagrebačka Gradska skupština o proračunu i mjeri roditelj-odgajatelj

Burno u skupštini

Burno u skupštini

Foto: Dnevnik / HRT

U tijeku je sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja traje od jutra, a čini se da će trajati još satima. Najvažnija točka dnevnog reda je proračun grada Zagreba za sljedeću godinu, a raspravljat će se i o revidiranju gradonačelnikove odluke o mjeri roditelj - odgajatelj. Cijeli je dan burno u staroj gradskoj vijećnici, ali i ispred nje.

Roditelji su prosvjedom dočekali gradonačelnika. Potporu su kao i do sada pružili i neki oporbeni zastupnici. 

- Ukinuo je tu mjeru. Ovo je najbolji dokaz da su ljudi nezadovoljni s ukidanjem te mjere. Mislim da ju nije trebao ukinuti mislim da ju je trebao unaprijediti, naglašava Miroslav Škoro, gradski zastupnik Domovinskog pokreta.

- Činilo mi se da sam vidio i zastupnika Škoru, ali možda mi se samo učinilo. Mislim da sam ga danas vidio. Zastupnik Škoro je bio tu prvi puta nakon 6 mjeseci, govori Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik i predsjednik skupštine u stanci su primili roditelje, ali sastanak nije donio promjene. 

- Oni su nas primili samo pro forme, a ostaje sve po istom. Oni se drže svoga, a mi ostajemo pri svome. Čak smo najavili žešće prosvjede i šator ćemo postaviti ispred poglavarstva, rekla je Ljiljana Dragić, majka odgajateljica i organizatorica prosvjeda.

- I dalje smatramo da je ovakva revizija mjere roditelj odgajatelj tako da se smanjuje naknada na 1000 kuna, ali se omogućuje i zapošljavanje i upis u dječji vrtić pravedna dobra i efikasna iz perspektive proračuna, naglašava Tomašević.

I na aktualnom satu dominirala je rasprava oko mjere roditelj odgojitelj. Neki su zastupnici zazivali čak i smjenu predsjednika skupštine.

- Klub MOST-a pokrenut će inicijativu za prikupljanje potpisa za opoziv predsjednika gradske skupštine, govori Trpimir Goluža, gradski zastupnik MOST-a.

- Predsjednik je tu živ i zdrav, dakle predsjednik koji stoji pred vama će i dalje voditi sjednice gradske skupštine u skladu s poslovnikom, ističe Joško Klisović, predsjednik zagrebačke gradske skupštine.

U sjeni priče o roditeljima odgajateljima odvijala se rasprava o proračunu. Nikad veći, s ciljem stabiliziranja gradskih financija.

- Prvi cilj je da stabilizira financije grada Zagreba s obzirom na dosta zahtjevnu financijsku situaciju i konsolidirani dug od 8,2 milijarde kuna. S druge strane cilj je da se intenzivira obnova Zagreba, a treći cilj je da se realiziraju ciljevi zelenijeg i pravednijeg Zagreba, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik kaže neće dirati u izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Očekivano, oporba ne misli tako. 

- Proračun je nerealan, nedovoljno transparentan i nedovoljno participativan riječi su to gospodina Tomaševića koje je rekao tada za proračun, a sve se to može primijeniti i na ovaj proračun koji je danas predstavio, govori Davor Filipović, gradski zastupnik (HDZ).

Na dnevnom redu su 43 točke, a sudeći po prvom dijelu dana- sjednica će trajati do dugo u noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!