Tomašević o boksevima: Postavljena su do sada dva ili tri

18.10.2022.

11:13

Autor: M.Š./HRT

Zagreb dobio 42 nova vozila za hitnu medicinsku pomoć

Zagreb dobio 42 nova vozila za hitnu medicinsku pomoć

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić predstavili su 42 nova vozila zagrebačke hitne pomoći. Pritom je čelni čovjek grada komentirao i situaciju s instalacijom bokseva za prikupljanje otpada. 

Tomašević: Ne trebaju svi spremnici biti u tipiziranim boksevima

Nakon što su predstavljena vozila, gradonačelnik Tomašević te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovitu konferenciju za medije. 

Tomašević je odgovarao na pitanje oko odvoza otpada, točnije o tome je li jeftinije umjesto "bokseva" staviti lokote na kante za otpad.

- Što se tiče javnih površina, to nije moguće, niti po odluci, a niti lokoti nisu dovoljno dobra zaštita u odnosu na tipizirane bokseve. Međutim, rekli smo da svi spremnici koji ostaju na zemljištu višestambene zgrade, ne trebaju biti u tipiziranim boksevima. I na samim građanima je da definiraju na koji će ih način držati pod kontrolom. Mislim da sam bio jasan što se toga tiče. 

Nešto više od 200 rješenja je odobreno za postavljanje bokseva na javne površine.

- Trenutno ih je postavljeno dva ili tri. Jedan bi ovaj tjedan trebao biti postavljen. U tijeku su. Postoje određeni rokovi isporuke, koliko se čeka da stanari dobiju bokseve. Zato ne idemo s kaznama jer smo svjesni situacije, dodaje. 

"Mnogi po prvi puta prijavljuju da žele bokseve"

Na upit nije li porazno da ih je tako malo postavljeno, kaže da nije. 

- Sama odluka je usvojena još u veljači, s timovima smo krenuli u ožujku. I dan danas ljudi po prvi puta prijavljuju da bi stavili bokseve i traže da izađe tim Čistoće da provjere imaju li to za uvjete. Hoću reći da je moralo doći do primjene modela da vide što to znači kada im spremnici nisu pod kontrolom. Mi ne možemo pokrenuti realizaciju umjesto stanara. 

Dodaje da je u tijeku proces koji će trajati.

- Trebat će za bokseve proces prilagodbe. Nećemo jednako tretirati one koji nisu ništa napravili za postavljanje bokseva, u odnosu na one koji su pokrenuli proces. Mislim da je u najmanju ruku potrebno do kraja mjeseca barem prvi puta jave oni koji su zainteresirani da se boks stavi na javnu površinu, zaključuje. 

Dodaje da svi spremnici koji su u vlasništvu višestambene zgrade, da suvlasnici sami trebaju to riješiti ako žele da to imaju pod svojom kontrolom. 

- Njima je to u interesu jer im inače prijete kazne koje su definirane zakonom kao kolektivne kazne. Postoji kolektivna odgovornost za nepoštivanje pravila vezano uz sustav odvajanja otpada.

Odgovarajući na pitanja o smradu s Jakuševca, podsjetio je kako inspekcija stalno izlazi na teren i mjeri se kakvoća zraka, a svi parametri su unutar dozvoljenih granica.

Kako bi se smanjio utjecaj odlagališta na okoliš nabavlja se stroj za pokrivanje kompostana na otvorenom a radi se i na izgradnji kompostane zatvorenog tipa za što bi se mogli povući novci iz EU fondova. 

Nova vozila za Hitnu pomoć

- Prosječno vrijeme za dolazak na mjesto gdje se ukazuje hitna pomoć je u Zagrebu oko sedam i pol minuta. U samom smo vrhu Europe, mnogi gradovi s kojima se uspoređujemo imaju to vrijeme od 13 do 15 minut, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić prilikom predstavljanja novih vozila. 

- Možemo reći da grad Zagreb možda u svijetu ima najmlađi vozni park, a koji je star svega dva mjeseca, dodaje. 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je da mu je drago da su riješene "peripetije" oko postupka javne nabave.

- To je bio jedan od gorućih problema, da se riješi problem s voznim parkom, istaknuo je dodajući da su u procesu nabave i 24 vozila za sanitetski prijevoz.

- Hajdemo reći da smo obnovili 2/3 voznog parka, dodaje gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!