Zagrebačka oporba: Klisović favorizira vladajuće

15.06.2023.

15:22

Autor: Hina/E.P.C.

Oporba optužuje Klisovića za favoriziranje vladajućih

Oporba optužuje Klisovića za favoriziranje vladajućih

Foto: Miroslav Lelas/Sanjin Strukic/Igor Kralj/Marko Lukunic / PIXELL

Zagrebačka oporba i na konferencijama za medije kritizirala je rad Gradske skupštine i nategnute odnose između vladajućih i oporbenih klubova. Oporbeni su zastupnici istaknuli da predsjednik Skupštine Joško Klisović neprofesionalno vodi sjednice,  favorizirajući vladajuće. 

Istaknuli su to iz Stranke rada i solidarnosti, Domovinskog pokreta i Mosta u izjavama nakon aktualnog sata, tijekom kojeg  su opomene dobili HDZ-ov zastupnik Mario Župan koji je zastupnika Možemo! Teodora Celakoskog nazvao seljačinom, te nezavisni zastupnik Ivica Lovrić


Klisovića optužuju za neprofesionalno vođenje sjednica


- Vrlo neprofesionalno vođenje sjednice Gradske skupštine ponavlja se iz sjednice u sjednicu. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović do te mjere favorizira gradonačelnika i njegovu ekipu, da se ne može suzdržati od vrlo sramotnog načina na koji se odnosi prema nama iz opozicije, rekao je Nenad Predovan, zastupnik Stranke rada i solidarnosti.  


Istaknuo je da je Klisović odbio njihov zahtjev da se u Skupštini održi okrugli stol o Sportskom savezu grada Zagreba, jer to nije po poslovniku.


Zateguta atmosfera, demagogija na aktualnom satu


 Peternel iz Domovinskog pokreta istaknuo je da je atmosfera u Skupštini vrlo zategnuta.


- Svjedočimo potpunoj nervozi i netoleranciji vladajuće većine gradonačelnika i njegove svite. Oni se ponašaju onako kako su prigovarali pokojnom Bandiću, koriste poslovničke mogućnosti da je njihova zadnja, a Klisović se ponaša kao odvjetnik gradonačelnika Tomaševića, istaknuo je Peternel. 


Goluža smatra da se prikrivaju važne informacije 


Zastupnik Mosta Trpimir Goluža ustvrdio je da se aktualni sat pretvorio u sat demagogije, a da pritom zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ne odgovori na niti jedno pitanje i vrijeđa zastupnike.


Smatra i da je Gradska uprava nedovoljno transparentna, jer se zastupnicima i građanima iz sjednice u sjednicu prikrivaju važne informacije, a da onda zastupnici iz kojekakvih drugih izvora moraju dolaziti do podataka.


Goluža je kritizirao i činjenicu da još uvijek, 10 dana od njihovog završetka, nisu objavljeni rezultati upisa u dječje vrtiće za narednu pedagošku godinu. 


Njihovu objavu Gradska uprava najavila je za 20. lipnja, no Goluža smatra da se u međuvremenu, očito pokušava manipulirati brojkama one djece koja će ostati neupisana.

Za Hermana je upitno korištenje nadzornih kamera 


Zagrebački HDZ na konferenciji za medije osvrnuo se na korištenje uličnih nadzornih kamera protiv građana koji nepropisno odlažu otpad.


Potpredsjednik Skupštine Mislav Herman istaknuo je da se na ukupno 530 lokacija snimaju građani, a da je upitno je li takvo što u protivnosti sa normama zaštite osobnih podataka građana.


- Imamo neslužbene informacije da su djelatnici Agencije za zaštitu podataka bili u gradskoj upravi. Pitanje je da li je sve ono što gradonačelnik čini, a to je da hvata građane koji su prijestupu što se tiče odlaganja otpada, u skladu sa zakonom ili nije, rekao je Herman.


Lovrić: U rekonstrukciju stadiona u Kranjčevićevoj ne može se  bez UPU-a


Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić u izjavi medijima ustvrdio je kako Tomašević ne bi smio ući u najavljenu rekonstrukciju nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj ulici, bez prethodne izrade Urbanističkog plana uređenja (UPU).


- Kako mu je moglo pasti na pamet da pokrene izradu projektne dokumentacije bez prijedloga izrade UPU-a, bez javnog savjetovanja i bez da o tome odlučuje Gradska skupština, upitao je Lovrić.


Citirao je i članak iz Zakona o prostornom uređenju, istaknuvši da u zonama u kojima je predviđena izrada UPU-a, građevinska dozvola ne može biti izdana za one projekte koji veličinom odudaraju od postojećih objekata.


- Prema idejnom projektu, novi stadion itekako odudara od gabarita postojećeg, zaključio je Lovrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!