19:10 / 11.10.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT

Višemilijunska potraživanja za Zagrebački holding

Zagrebački Holding

Zagrebački Holding

Foto: HRT / HTV

Novi problemi za zagrebačku Gradsku upravu. Tvrtke Reoma i CIOS podnijele su zahtjev za ovrhu Zagrebačkog holdinga zbog višemilijunskih potraživanja. Na takav su se korak, kažu, odlučili jer na njihovu ponudu obročnog plaćanja duga nisu dobili nikakav odgovor. Kažu i da u Gradskoj upravi izbjegavaju bilo kakvu pisanu komunikaciju...


Novi tjedan, a i novi problemi. Na naplatu su stigle ovrhe. Uprava trgovačkog društva REOMA u petak je poslala ovrhu u iznosu od 14 milijuna kuna. 

Priopćenje REOMA grupe: 

"Ovim Vam putem potvrđujemo da je trgovačko društvo REOMA GRUPA d.o.o., nakon brojnih bezuspješnih pokušaja mirnog rješavanja predmetnog spora, koji datiraju od dana 21. 6. 2021. godine, podnijelo Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave protiv dužnika, trgovačkog društva ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o., dana 8. 10. 2021. godine."

I vlasnik CIOS-a Petar Pripuz zbog, kako kaže, izbjegavanja komunikacije nove gradske uprave s upravom društva, ali i izbjegavanja odgovora na pisane upite, također poseže za ovršnim postupkom.

Iz priopćenja C.I.O.S. grupe: 

„Jedini zaključak kojega možemo izvesti iz ovakvog postupanja Gradske uprave, kako bivše, tako i sadašnje Uprave Zagrebačkog Holdinga, jest taj da smo se očito obraćali na krivu adresu. Naime, iz priopćenja bivšeg člana Uprave Zagrebačkog holdinga, gospodine Ante Samodola, proizlazi da za odgovore na naše dopise i ponude – očito nisu imali vremena, što je i razumljivo s obzirom da ih je 'gradonačelnik svemira' Dario Juričan, poznat po želji da postane Milan Bandić – gradonačelnik, vodio na sastanke kod uvažene saborske zastupnice Sandre Benčić”. 

Oni koji su potraživali najviše, našli su razumijevanja za novu gradsku vlast i situaciju u Holdingu. INGRA grupa kao dugogodišnji partner to i želi ostati pa neće pokretati ovrhu.

Iz priopćenja INGRA grupe: 

"INGRA, tj. naše povezano društvo Lanište d.o.o. do daljnjega neće ići u smjeru postupaka prisilne naplate putem ovrhe kao niti u smjeru raskida ugovora na štetu zakupnika. Već 66 godina dijelimo sudbinu našeg grada i tijekom tog razdoblja smo zajednički prošli uspone i padove."

Iz Holdinga na upit o ovrhama stiže šturo priopćenje - Holding komunicira sa svim dobavljačima, redovito posluje te podmiruje svoje obveze. 

Iz priopćenja Zagrebačkog holdinga: 

"Zbog naslijeđenih dugovanja Zagrebački holding d.o.o. je trenutačno u procesu refinanciranja i restrukturiranja, a sve u cilju dugoročne stabilizacije financijskog poslovanja."

Da se radi o naslijeđenim dugovima tvrdi i predsjednik Gradske skupštine. Računi se, kažu, moraju plaćati, ali bit će teško odabrati prioritete.

- Svi računi ustvari su napravljeni davno, bitno prije nego što je nova vlast stupila na dužnost. Mislim da ste dobro upoznati sa stanjem proračuna. Vrlo je teško u ovom trenutku napraviti raspodjelu unutar proračuna, rekao je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Holdinga Ljubo Jurčić kaže da to nije njihova ostavština. Problema s likvidnošću je svakako bilo, ali to je sve navedeno u knjigama.

- Potraživanja su sva knjižena u poslovnim knjigama Holdinga. To nisu potraživanja od bivšeg gradonačelnika, odnosno dugovanja od Holdinga za jedne redovne transakcije u okviru poslovanja Holdinga. Uvijek su bila dugovanja Holdinga. Ako se nisu mogli isplatiti iz tekućih prihoda Holdinga, onda se išlo s nekim malim zakašnjenjem ili zaduženjem, rekao je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Oporba poziva gradonačelnika da manje radi na svom imidžu, a više komunicira s javnošću.

- Cijela situacija u gradu Zagrebu se čini loše. Ova vlast, tj. ekipa iz MOŽEMO! očigledno ne može. Razlog zašto smo mi i tražili sjednicu, nešto za što i skupljamo potpise je upravo taj da se razriješi situacija i sveukupno stanje u Zagrebačkom holdingu, rekao je Mislav Herman, gradski zastupnik HDZ-a.

I Vlada prati financijsku situaciju Grada Zagreba. Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je i na odluku Vlade o beskamatnom zajmu Gradu.

- Stojimo naravno na raspolaganju gdje god i na koji god način možemo, ali opet ponavljam, u skladu sa zakonom i potpisanim uvjetima i u skladu s istim principom i pristupom za sve, rekao je ministar Marić.

A kakav će biti pristup kod otplate ovrha koje su sjele na račun Holdinga, tek treba vidjeti. Nova gradska uprava danas se vezano za to nije oglašavala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!