REOMA i C.I.O.S. podnijeli zahtjev za ovrhu, INGRA odustala

11.10.2021.

12:19

Autor: Dnevnik u podne/D.M./Hina/HRT

Petar Pripuz

Petar Pripuz

Foto: HRT / HTV

Nastavljaju se problemi za Zagrebački holding. HRT-u je potvrđeno da su prijedlog za ovrhu podnijele REOMA Grupa, koja od Holdinga potražuje 14 milijuna kuna, te C.I.O.S. Grupa, kojoj Holding duguje 11 milijuna kuna. Od pokretanja ovrhe odustala je INGRA grupa jer želi ostati u partnerskim odnosima s Gradom.

Priopćenje C.I.O.S.-a

Iz C.I.O.S.-a ističu kako su "pokretanje ovrhe pokrenuli jer iz Gradske uprave odbijaju bilo kakvu pisanu komunikaciju". Kažu da potraživanja tvrtke CE-ZA-R prema Holdingu na današnji dan iznose 11.307.372 kune bez obračunatih kamata, dok dospjela potraživanja iznose 8.492.384 kune (bez kamata). Dodaju kako se iz priopćenja bivšeg člana Uprave ZGH Ante Samodola dalo zaključiti da "nisu imali vremena za odgovore na njihove dopise". Posebno u priopćenju spominju Darija Juričana "koji je poznat po želji da postane Milan Bandić". 

Priopćenje C.I.O.S.-a

Priopćenje C.I.O.S.-a

Foto: HTV / HRT

Priopćenje REOMA Grupe

- Ovim Vam putem potvrđujemo da je trgovačko društvo REOMA Grupa, nakon brojnih bezuspješnih pokušaja mirnog rješavanja predmetnog spora, koji datiraju od dana 21.6.2021. podnijelo Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave protiv dužnika, trgovačkog društva Zagrebački holding dana 8.10.2021., priopćili su iz REOMA Grupe.

Dodaju kako ukupne dospjele, a neplaćene obveze Zagrebačkog holdinga prema njima i koje su predmet ovrhe iznose 14.055.648,97 kuna. Od toga se 10.638.853,97 kuna odnosi na uslugu preuzimanja i daljnje obrade glomaznog otpada i otpadne plastike (PODRUŽNICA ČISTOĆA), a iznos od 3.416.795,00 kuna odnosi se na uslugu preuzimanja i daljnje obrade ostalog otpada koji nije biorazgradiv (PODRUŽNICA GRADSKA GROBLJA).

U REOMA Grupi napominju kako Holding s plaćanjem obveza kasni u rasponu 30 do 90 dana te da su od 21. lipnja Upravi Holdinga i stručnim službama poslali više od 50 zamolbi radi dogovora o načinu i planu podmirenja dospjelih obveza i da su na njih dobili samo jedan odgovor. Napominju kako zbog Holdingova duga imaju problema s likvidnošću te ispunjavanjem obveza prema poslovnim partnerima, bankama, leasing društvima i radnicima.

Napominju i da su probleme pokušali premostiti putem faktoringa - financiranja prodajom potraživanja prema Holdingu, ali da faktoring društva odbijaju navedeni način financiranja zbog prevelikog rizika naplate od Holdinga. Također iz REOMA Grupe poručuju da će, unatoče svemu, nastaviti "savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje obveze prema Holdingu".

- Još nema službene potvrde da su ovrhe stigle u Holding, rekla je u javljanju za Dnevnik HTV-a u podne novinarka Lucija Judnić. No potvrdila je da su od pokretanja ovrhe odustali iz INGRA grupe jer žele ostati u partnerskim odnosima s Gradom. Kad je riječ o C.I.O.S. grupaciji, koja od Holdinga potražuje 11 milijuna kuna, Petar Pripuz još je prošlog tjedna najavio pokretanje ovrhe, ali o tome nema službene potvrde.

Ni iz Grada se nitko nije oglasio o ovrhama. Gradonačelnikov zamjenik Luka Korlaet jučer nije htio komentirati problem s ovrhama, a na glasine o svojoj ostavci kazao je kako on i gradonačelnik Tomislav Tomašević djeluju kao tim i imaju sve pod kontrolom. 

- O poroblemima u Gradu bit će riječi na redovitoj konferenciji za novinare koju gradonačelnik održava svakog utorka, dodao je Korlaet.  

Klisović: Na naplatu dolaze potraživanja koja nisu bila u dokumentu o prijenosu vlasti

- Koliko sam vidio neke od računa na koje se odnose ovrhe, ako ne i svi, radi se o uslugama koje su napravljene davno, prije nego što je nova vlast stupila na dužnost, rekao je Joško Klisović. Dodao je kako je stanje s financijama Grada vrlo teško. Računi se moraju plaćati, naglasio je Klisović te kao sljedeći korak naveo preraspodjelu unutar proračuna kako bi se platilo ono što je prioritetno, a što će se plaćati s odgodom. 

Osvrnuo se i na činjenicu da Gradu i Holdingu na naplatu dolaze potraživanja koja nisu bila prikazana u izvješću koje je novoj vlasti trebalo prikazati kompletan, jasan i precizan presjek financijskog stanje Grada, što nije učinjeno. Naveo je da neki računi koji dolaze na naplatu uopće nisu bili evidentirani u dokumentu o tranziciji vlasti. Rekao je i da nema ažurne informacije o kojem iznosu i broju ovrha je riječ, kao ni o dugovanjima Holdinga.

- Vidjet ćemo koliko će se još tvrtki odlučiti ići putem ovrha, koliko će to biti financijsko opterećenje za Grad, ali Grad mora naći načina kako će financirati svoje obaveze, poručio je Klisović te istaknuo kako gradonačelnik Tomislav Tomašević od početka mandata radi na konsolidaciji gradskih financija.

Evo i komentara ministra financija Zdrava Marića o dugovima koji dolaze na naplatu Zagrebačkom holdingu.

- Što se tiče i ovoga što čitamo u medijima i obveza kako Holdinga, tako i samog grada, isto ću reći. Kao i sve ostale jedinice, kao i državni proračun, imamo, naravno, nekakve zakonom propisane okvire. Unutar njih se moramo  svi skupa držati i odnositi, odnosno postupati, rekao Marić.

Herman: Tomašević neka radi manje na imidžu, a više komunicira s javnošću

- Gospodina Tomaševića, našeg gradonačenika, još jednom pozivam, kako bi trebao manje raditi na svom imidžu, više komunicirati s javnošću i ako je to u interesu Zagrepčanki i Zagrepčana i prijeći možda preko nekog izbornog obećanja, rekao je Mislav Herman, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (HDZ).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!