Zagrebački roditelji odgojitelji ponovno prosvjedovali ispred Gradskog poglavarstva

27.11.2021.

17:25

Autor: IMS/HRT

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjed u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Zagrebački roditelji odgojitelji ponovno su prosvjedovali ispred Gradskog poglavarstva nezadovoljni najavom da će im se uskratiti dosadašnja prava. Za sada gradonačelnik Tomašević ne namjerava popustiti te ostaje pri stajalištu da mjeru naslijeđenu od prijašnje vlasti treba revidirati. 

- Mi roditelji ne odustajemo od zahtjeva da se povuče odluka o ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Ističemo kako mjeru koristi 5793 roditelja sa oko 20 000 djece od kojih je oko 7600 djece vrtićke dobi. U zagrebačkim vrtićima trenutno ima 347 slobodnih mjesta. Budući da grad Zagreb subvencionira cijenu vrtića sa 1900 kn po djetetu, mjera roditelj odgojitelj za Grad predstavlja uštedu, a ne trošak.

Također, želimo naglasiti činjenicu koju gradonačelnik Tomašević pokušava sakriti, a to je da trošak mjere iznosi tek 3% gradskog proračuna. I, nemojmo zaboraviti, i roditelji odgojitelji Gradu plaćaju prirez tako da je realni trošak i manji.

Ne tražimo ništa drugo nego da Grad poštuje svoje obaveze, poštuje Rješenja koja su roditeljima izdana i poštuje stečena prava. Svoju borbu spremni smo nastaviti i pravnim putem. Sljedeći prosvjed najavljujemo za subotu, 4. prosinca 2021., priopćili su roditelji odgojitelji nakon prosvjeda.

I danas su roditelji odgojitelji jasno poručili da ne žele odustati od svojih zahtjeva. Nakon što ih je u u srijedu primio gradonačelnik Tomislav Tomašević i dogovor nije postignut, roditelji će zakucati na vrata predsjednika Skupštine Joška Klisovića. Nadaju se da će on imati više sluha. Okupljeni su i danas poručili da je statistika na njihovoj strani, a ako se mjera ukine najavljuju i tužbe izvijestila je Margareta Jozinović

Gabi, Marina, Ana, Sara, Klara, Mihael, Franjo, Mia-Maria i Josip.

Ovo su imena devetero djece ponosnog tate Davora Antoleka. Mjera roditelj odgojitelj za njega je značila određenu financijsku sigurnost, a kako kaže, on i supruga prihvatili su je 2016. zbog njezine dugoročnosti.

- Današnji gradonačelnik sve nas uvjerio je da se naša postojeća prava neće dirati, rekao je Antolek.

U zahtjevima ne odustaju.

- Poručujemo da se sluša struku, da razmisle još jedanput i neka povuku prijedlog sa gradske skupštine, rekla je Valentina, majka odgojitelj.

Prema novom nacrtu mjere - u svibnju iduće godine oni bi trebali na posao, a djeca u vrtić.

- Subvencija za jedno dijete u vrtiću košta 1900 kuna, i da roditelj odgajatelj košta kao tri mjesta u vrtiću kroz subvencije, ističe Dunja Jeleč, građanska inicijativa "Djeca su budućnost".

Iako su neki od njih bili zaposleni, posao su napustili zbog djece.

- Više od pola tog novca se vrati natrag u grad kroz našu potrošnju jer mi to sve potrošimo i više od pola toga se uštedi na vrtićima jer mi othranjujemo tu djecu kod kuće i odgajamo, rekao je Mario Brkić, otac odgojitelj.

Traže da se gradonačelnik drži svojih predizbornih obećanja, a pomoć traže i od premijera i resornog ministra.

- Mi smo slali mailove u ime incijative i osobne i premijeru države i ministru Aladroviću i nitko nam ništa nije odgovorio, dodaje Jeleč.

Ni nakon sastanka s predstavnicima roditelja, gradonačelnik Tomašević ne namjerava popustiti te ostaje pri stajalištu da mjeru naslijeđenu od prijašnje vlasti treba revidirati.

- Očito ga djeca ne zanimaju, ne zanimaju ga 20 tisuća djece i, kako je gospođa Dolenec nas nazvala, 40 tisuća ucviljenih duša, rekla je Ljiljana Dragić, građanska inicijativa "Djeca su budućnost".

S prosvjedima će nastaviti sve do sjednice gradske Skupštine 9. prosinca, a ako se izmjena odluke mjere roditelj odgojitelj prihvati - najavljuju tužbe.


Za sada gradonačelnik Tomislav Tomašević ne namjerava popustiti te ostaje pri stajalištu da mjeru naslijeđenu od prijašnje vlasti treba revidirati. 


Na prosvjedu su se mogli vidjeti transparenti poput "Za ono što se sada događa djeca nisu kriva", "Gradonačelniče, da li ste mene pitali što želim?", "Uključite emocije, čine nas ljudima!" i "Pinokio! Izađi pred majke, nećemo ti ništa!".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!