13:44 / 09.11.2019.

Autor: M.Š./P.F./Hina/HRT

Zagrebačkim kućanstvima odvoz smeća i tri puta skuplji

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Velika se prašina podigla oko mogućeg poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu.
Odvoz otpada u Zagrebu trebao bi poskupjeti od 1. veljače. Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca. Osim fiksnog i varijabilnog dijela cijene, predložene su i novčane kazne.

Prvi izračuni kažu da bi varijabilni dio u prosjeku iznosio dodatne 42 kune. Kad se to zbroji, dolazi se do prosječne cijene odvoza otpada od 110 kuna mjesečno, što je za neka kućanstva tri puta više nego sada.

Gradski ured za zaštitu okoliša: Usluga prikupljanja otpada bit će skuplja zbog većih troškova

Iz Gradskog ureda za zaštitu okoliša pojasnili su fiksne i varijabilne troškove usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada te istaknuli da će cijene za građane biti veće zbog većeg troška koji proizlazi iz odvojenog prikupljanja otpada. 

- Riječ je o novom pristupu gospodarenja otpadom i ne možemo imati istu cijenu kao prije dok smo sve bacali u isti koš i dok smo se ponašali kako nam je najlakše. Moramo podizati svijest i biti svjesni da je svaka ta kuna ulaganje u budućnost i buduće generacije, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Grad Zagreb u petak je dao na javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada po kojem će se povećati cijene te usluge. Jozić ističe da se izmjena odluke donosi  temeljem uredbe Vlade koju je donijela sredinom rujna. Također, ulaskom u EU preuzeli smo ciljeve o odvajanju do 50% otpada na kućnom pragu. 

Prema prijedlogu, fiksni dio za sva kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om i pokriva troškove prikupljanja i odvoza svih reciklablinih sirovina, pražnjenja i održavanja reciklažnih dvorišta i zelenih otoka, oporabe otpada, kamiona i cijena goriva, satnica djelatnika i amortizacije. 

- Ranije je naš davatelj javne usluge 'Čistoća' dolazio kod korisnika samo po miješani komunalni otpad. Sada dolazi dva puta mjesečno po papir, dva puta mjesečno po plastiku, četiri puta po bio otpad i dva ili tri puta tjedno po miješani komunalni otpad. To je puno veći broj programa za davatelja javne usluge koji treba pokriti, pojasnila je Jozić, dodavši da se ne mogu uspoređivati sadašnja i buduća cijena zato što se novim zakonskim propisima mijenja sam struktura cijene. 

Na varijabilni dio cijene utječu sami građani jer ovisi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca, dok bi cijenu po litri otpada određivao pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga "Čistoća". Jozić ističe da se ta cijena ne bi trebala puno razlikovati od sadašnje cijene po litri koja je nešto više od devet lipa, dok je prednost za korisnike ta da ako ne bude pražnjenja spremnika, tog dijela računa neće ni biti. 

Drastično povećanje novi harač Zagrepčanima

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak poručio je danas da je prijedlog novog drastičnog povećanja cijene odvoza smeća novi harač za građane Zagreba.

Nakon što je jučer zagrebačka Gradska uprava u javnu raspravu uputila izmjenu odluke kojom predviđa drastično povećanje cijene odvoza otpada Zagrepčanima, opet postavljamo pitanje kompetentnosti ljudi koji to predlažu i na temelju kojih analiza oni uopće iznose takve odluke, navodi se u Stojakovu priopćenju.

Pita se i koja to ozbiljna analiza može predvidjeti da će, primjerice, jedan samac ili umirovljenici u malom stanu morati platiti fiksni dio odvoza otpada u iznosu od 68,57 kuna, plus varijabilni dio, potpuno isto kao jedna četveročlana obitelj u kući od nekoliko stotina četvornih metara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!