20:35 / 15.05.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Posljednje pripreme za izborni dan

Dok traje šutnja, na više od 6 i pol tisuća biračkih mjesta diljem Hrvatske otpremljeni su deseci kilograma izbornog materijala.

Dok traje šutnja, na više od 6 i pol tisuća biračkih mjesta diljem Hrvatske otpremljeni su deseci kilograma izbornog materijala.

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Od ponoći je na snazi izborna šutnja uoči sutrašnjih, osmih lokalnih izbora od hrvatske neovisnosti. Zabranjene su bilo kakve predizborne aktivnosti, a ne smiju se objavljivati ni predizborne ankete. Velike su kazne za kršenje izborne šutnje, od 3 tisuće do čak pola milijuna kuna, čini se da su obeshrabrile sve koji su je namjeravali kršiti.

Dok traje šutnja, na više od 6 i pol tisuća biračkih mjesta diljem Hrvatske otpremljeni su deseci kilograma izbornog materijala, a već tijekom jutra počelo je uređenje prostorija u kojima će se glasovati. Slažu se paravani i glasačke kutije.

Zbog provedbe epidemioloških mjera ima i dodatnog posla - brišu se svi stolovi i stolice. I sutra će vrijediti posebna pravila. Na ulazima će biti postavljen dezinficijens za ruke. Uz držanje razmaka od 2 metra, obavezne su i maske na licima, koje ćete skinuti samo u trenutku kada vam član biračkog odbora bude utvrđivao identitet. U prostoriju za glasovanje birači će ulaziti jedan po jedan, a preporučuje se da svatko ponese svoju kemijsku olovku.

Na lokalnim izborima biramo čelnike i vijećnike u 20 županija i gradu Zagrebu, koji također ima status županije, te u 127 gradova i 428 općina. Za glasovanje je spremno malo manje od 14 milijuna glasačkih listića. Broj vrsta listića na pojedinom biračkom mjestu varira od najmanje 4 do najviše 7, što ovisi o tome biraju li se i dužnosnici iz redova nacionalnih manjina.

Ovi će izbori, silom prilika, ostati zapamćeni i po dosad neviđenim uvjetima za glasovanje. Maksimalno mogu biti 2 birača istovremeno, ovdje tajno glasuju. Kada završe, uzimaju svoje listiće, dolaze do glasačke kutije.

Na potresom pogođenoj Banovini, na 25 biračkih mjesta glasovat će se u šatorima koje su postavili pripadnici sustava civilne zaštite.

- Ovo je alternativa koja zadovoljava sve epidemiološke uvjete, što je bio jedan od razloga što smo postavili tako velike šatore. Osim tih šatora, osigurali smo i struju, rasvjetu ako će trebati prebrojavati tijekom noći, rekao je za Dnevnik HTV-a Mladen Vinkovićzapovjednik Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite.

A bila pod šatorom ili pod sigurnim krovom - biračka se mjesta ujutro otvaraju točno u 7 sati.

Više detalja o sutrašnjem izbornom danu za Dnevnik HTV-a iznio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!