11:36 / 10.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Zagrebačko sveučilište bogatije za 258 doktora znanosti i umjetnosti

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi doktori znanosti i umjetnosti prisegnuli su u HNK.
Novih 258 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu promovirano je u nedjelju na dvije svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu polaganjem prisege pred rektorom Damirom Borasom.

Odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape doktorski kandidati prošetali su u povorkama od zgrade zagrebačkog Sveučilišta do zgrade HNK, a nakon njih i prorektori i dekani predvođeni rektorom.

Nakon govora rektora Damira Borasa doktorski kandidati položili su prisegu, a zatim ih je on proglasio doktorima znanosti i umjetnosti. Ulazak u novo akademsko zvanje promovirani doktori simblično su iskazali prebacivanjem kičanke (cofleka) na akademskim kapama na desnu stranu.

Nakon uručivanja diploma upisani su u knjigu doktora, a svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

U ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti govorili su dr. sc. Ivan Bolanča s Medicinskoga fakulteta i dr. sc. Žanina Žigo s Filozofskoga fakulteta.
Na svečanoj promociji u HNK, među ostalim, bili su izaslanik predsjednika Vlade akademik Zvonko Kusić, izaslanica predsjednice Republike Anamarija Kirinić, državni tajnik za znanost, tehnologiju i fondove EU-a Tome Antičić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i drugi, navodi se u priopćenju zagrebačkog Sveučilišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!