19:35 / 23.02.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zagrepčani satima čekali prvu dozu cjepiva

Veliki redovi za cijepljenje

Veliki redovi za cijepljenje

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Redovi za cijepljenje u glavnome gradu - druga faza cijepljenja pokazala je da je više zainteresiranih nego dostupnih doza. Da i dalje moramo biti na oprezu govori podatak o 343 novozaraženih. Pozitivnih na koronavirus bilo je 5% u odnosu na broj testiranih. Preminulo je još 13 osoba, a zbog COVID-a je na bolničkom liječenju 786 osoba, 67 na respiratoru. Kako bi izbjegli hospitalizaciju, mnogi su požurili po preventivnu injekciju.


Dugačak red ispred sportske dvorane na Ksaveru. Bilo je i zadovoljnih i nervoznih. Čekanje se oduljilo.

- Glavno da dođemo, da se cijepimo, mislim da je to najbitnije sada, kazala je Marija.

- Čekamo sat vremena otprilike nešto više. Nije nitko izašao van od organizatora da stavi dvije, tri stolice za one ljude koji sa štapom jedva stoje. Moja majka je prioritet, ona ima 91 godinu., požalio se Zdravko.

-Jedva smo to dočekali, imamo teške dijagnoze obadva i jednostavno nas je bilo strah, priznaje Ivanka.

Strah je opravdan, no gužve nisu, kažu u HZJZ-u. Danas je predviđeno cijepljenje 840 građana.

- Naručivali smo svakih pola sata po 70 pacijenata, da su se svi pridržavali termina odnosno velika većina ovakve gužve ne bi bile, kazala je Dijana Mayer, epideimologinja u HZJZ-u.

Ipak, veseli ih velik interes za cijepljenje. Mnogi nisu ni znali da ih cijepi prva dama Sanja Musić Milanović.

- Bilo koje cjepivo da dobijete bit ćete zaštićeni od jedinice intenzivnog liječenja od respiratora i ne dao Bog fatalnog ishoda, kazala je Musić Milanović, epidemiologinja u HZJZ-u.

-Dobila sam Pfizer i drago mi je, kaže Zrinka.

- Odlučio sam se cjepiti, riješili smo i kako se veli - idemo dalje, dodaje Josip.

U Zagrebu su se građani cijepili na još 19 punktova.

-Ja se nadam, kao što je rekao brazilski predsjednik Bolsonaro, da neću postati krokodil, našalio se Vladimir.

- Računamo da ćemo krajem tjedna imati procijepljeno gotovo 45 000 zagrepčana, kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.


Daljnje cijepljenje ovisi o isporučenim dozama.

- Ovaj tjedan do sada najveća količina od nešto više od 90.000 doza i odmah krećemo sa ovakvim načinom cijepljenja, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Da dosegnemo jedan načelni plan da do početka ljeta procijepimo preko 50 posto naše odrasle populacije, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Da bi sve bilo brže, u Ministarstvu rade na platformi za prijavu za cijepljenje, koju u Međimurju već imaju i koriste se njome.

- Svi Međimurci koji žele i žive tu, mogu se upisati u jednom danu svi. Znači sad mi više ne trebamo nikakvo zvanje nego mi samo šaljemo na taj mail kad će i gdje će doći, pojasnio je Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.

A tko je sve mimo reda došao na cijepljenje, istražuju zdravstveni inspektori - danas su i u dubrovačkoj bolnici.

-Taj proces ide dalje, a ja osobno nisam slao medijima ničiju dokumentaciju, rekao je Beroš.

- Tu je očito došlo do nekih devijacija. Ono što je sada dobro i ono što možemo očekivati, to je pristizanje većeg broja cjepiva, do kraja ožujka 700.000 doza, ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

No cijepljeni, kaže epidemiolog Kaić, i dalje ne mogu izbjeći odlazak u samoizolaciju.

- Za sada nema nijedne preporuke koja bi oslobađala od karantene cijepljenu osobu koja je izložena direktno oboljelom, rekao je Bernard Kaić, epidemiolog HZJZ-a.

Iznenadilo je to i ravnatelja Zavoda.

-Ja ću razgovarati s njim o tome pa ćemo vidjeti da li je to utemeljeno ili nije, rekao je Capak.

Dubrovčani imaju druge brige pa iz stožera predlažu.

- Da ide prema školama, dakle osnovnim i srednjim školama osim završnih razreda, da se nastava prebaci na model c, odnosno na online nastavu, rekao je Joško Cebalo, načelnik Stožera civilne zaštita DNŽ-a.

Bilježe porast broja zaraženih i svakako to žele zaustaviti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!