Zagrepčanka na studiju u Wuhanu "zapela" u Kambodži

31.01.2020.

17:08

Autor: HRT

default error photo
Nakon što su ih pitali otkud su došle te čuli odgovor, rečeno im je da putnici koji su došli iz Wuhana ne smiju nikamo letjeti. Obje su bile na liječničkoj kontroli i potvrđeno je da su zdrave.
Zagrepčanka Anamaria Matušek posljednje dvije godine studira u kineskom gradu Wuhanu gdje je prošli mjesec prvi put otkriven koronavirus. Uoči Kineske nove godine s kolegicom je otputovala u Mjanmar, pa u Kambodžu.

Danas su se trebale vratiti u Wuhan, ali na aerodromu u Kambodži dočekalo ih je neugodno iznenađenje. Nakon što su ih pitali otkuda su došle te čuli odgovor, rečeno im je da putnici koji su došli iz Wuhana ne smiju nikamo letjeti. Obje su bile na liječničkoj kontroli i potvrđeno je da su zdrave.

Trenutačno se nalaze u resortu u kambodžanskom gradu Sihanoukvilleu. Anamaria nam je rekla da je u Kambodži jedna osoba preminula od posljedica koronavirusa, a svi imaju maske i panika je poprilično velika. Njih dvije ne žele ni spominjati otkuda su došle.
HRT doznaje: Evakuacija četvero hrvatskih državljana iz Wuhana
Anamaria kaže da su u najbližem hrvatskom veleposlanstvu, u Maleziji, jako ljubazni i trude se na sve moguće načine osigurati im izlazak iz Kambodže. Ne znaju im  točno reći kada bi to moglo biti, no sljedeći let je sutra pa se Anamarija i kolegica nadaju da će ih ipak pustiti. Dodaje da im, unatoč liječničkom pregledu i činjenici da nemaju koronavirus, nije ugodna činjenica da ne smiju otputovati iz Kambodže.

Krizni stožer za koronavirus: Sve službe spremne, nadzor granice

Sutra će se uputiti u glavni grad Phnom Penh s nadom da će se moći ukrcati u bilo koji zrakoplov. Anamaria želi u Zagreb, gdje je čeka obitelj. U Wuhanu ima obveze na fakultetu, no čula se s mentorom koji joj je rekao da se ne vraća jer je ondje kaotično. Onamo će se vratiti kada se smiri situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!