10:53 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita od 29. ožujka

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojemu stoji da će se zahtjevi za subvencije u novom krugu zaprimati od 29. ožujka ove godine.

Kako se navodi u oglasu objavljenom u dnevnim novinama i na internetskoj stranici resornog ministarstva, zahtjevi zaprimljeni od početka subvencioniranja kredita razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava.


Građane se podsjeća da se zahtjev za subvencioniranje kredita podnosi odabranoj kreditnoj instituciji koja naposljetku odobreni zahtjev, s potrebnim dokumentima, dostavlja APN-u.


Napomenuto je i da se nepotpuni zahtjevi kao i oni zaprimljeni prije početka subvencioniranja kredita, odnosno prije 29. ožujka, neće razmatrati.


APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima.


Kako su prije izvijestili iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, za ovu godinu za mjeru subvencioniranja stambenih kredita planira se utrošiti 50 milijuna kuna.


Od 2017. godine odobreno 17.500 zahtjeva za stambene subvencije


Na poziv će se, kako je već poznato iz dosadašnjih natječaja, moći prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.


Od početka provedbe te mjere 2017. godine pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. godine, odobreno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranje.

Kako su već istaknuli iz resornog ministarstva, u APN-u svakodnevno zaprimaju nove zahtjeve za dodatnim subvencioniranjem zbog rođenja djeteta. Tako je od 2017. godine do danas rođeno oko 2.700 djece, čime su ujedno korisnici kredita ostvarili pravo na dodatno subvencioniranje od dvije godine po djetetu.


Kao jedan od pozitivnih trendova u tom razdoblju iz Ministarstva su izdvojili i smanjivanje prosječne godišnje efektivne kamatne stope (EKS), koja je za subvencionirane stambene kredite u 2020. godini iznosila 2,28 posto, što je više od jednog postotnog boda manje u odnosu na 2017. godinu, kada je ta stopa iznosila 3,35 posto.


Inače, Hrvatski sabor je potkraj prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. godine produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije. 


Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Također je regulirano i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!