14:08 / 03.04.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Sindikati javnih službi odbili ponudu Vlade: Naravno da ne prihvaćamo!

Anica Prašnjak

Anica Prašnjak

Foto: HRT / HTV

Izvršna tijela svih 11 sindikata javnih službi odbacila su ponudu Vlade kojom u 2022. nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od dva posto od 1. travnja, traže četiri posto, te su sindikatima dali 'zeleno svjetlo' za štrajk.


- Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan, istaknula je u priopćenju u nedjelju u ime Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić. Navela je da su to jednoglasno odlučili članovi pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade te nakon što su sindikati pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o vladinoj ponudi.

S obzirom na to da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4 posto od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju, poručili su. Ističu kako im je također potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

- Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji, ističu sindikati.

Stav jedanaest sindikata je da ne prihvaćamo ponudu Vlade, a stav sindikata medicinskih sestara je "Naravno da ne prihvaćamo". U ovim trenucima, kad smo u koroni toliko dali i izložili sebe, a godinama upozoravamo da nas nema dovoljno - ta je ponuda u najmanju ruku neprihvatljiva, kazala je predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara Anica Prašnjak

Dodala je kako su sindikati dobrim dijelom odustali od onog što su tražili. Sada traže povećanje osnovice od 4 posto od 1. travnja i nastavak pregovora za 2+2. Vladina ponuda je samo 2 posto od 1. travnja. Vjeruje da će uskoro doći do novog sastanka u Vladi, a nakon njega će se sindikati dogovoriti o daljnjim koracima. Od Vlade se, kaže - očekuje razumijevanje, jer su sinikati to razumijevanje već pokazali. U slučaju da državni službenici prihvate ponudu od 2 posto - javni sindikati će nastaviti sa svojim procesima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!