Sindikati javnih i državnih službi odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice od 2 posto

15.02.2022.

11:15

Autor: HRT

Vilim Ribić i Dubravko Jagić

Vilim Ribić i Dubravko Jagić

Foto: L. Stanzl/I. Soban / PIXSELL

Održan je 9. sastanak pregovaračkog odbora Vlade s predstavnicima sindikata javnih službi o rastu plaća i sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora. Vlada im je predložila rast osnovice od 2% u drugoj polovici godine, a sindikati to smatraju neprimjerenim s obzirom na rast BDP-a, ali i inflacije. Sindikati javnih službi postavili zahtjev o povećanju osnovice plaće u tri navrata, za 4% od 1. ožujka, 2% od 1. srpnja i 2% od 1. studenog, odnosno ukupno 8%. 


- Mi smo postavili svoje zahtjeve - 4 posto od 1. ožujka, 2 posto od 1. srpnja i 2 posto od 1. studenog. To su zahtjevi sindikata. Bilo je povišenih tenzija, jer je bilo neprimjerenih reakcija jednog od državnih tajnika. To nas je prilično uzrujalo, ali je konačni dogovor bio da se nađemo za 7 dana i da će država razmotriti naše prijedloge, izjavio je nakon današnjih pregovora Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Na pitanje ima li nade u dogovor Ribić odgovara kako je pravo pitanje "ima li razuma, jer je potpuno nejasno kako Vlada može govoriti da nema novaca ako svi pokazatelji upućuju na to da ga ima".

- Zašto Vlada nudi samo dva posto kada ima novaca i što je uzrok takvom pristupu javnim službenicima? Je li to propaganda iz dijela medijskog prostora o uhljebima u javnim i državnim službama? O čemu se radi da se izlazi s prijedlogom od dva posto, i to sada kada ima novaca i kada se sve mijenja? - pita.

Ustvrdio je kako su istu priču - da nema novaca za zaposlene u javnim službama - slušali u vrijeme financijske krize od 2008. do 2015., pa u vrijeme euro krize, pa u vrijeme pandemijske krize. 

Džavne službe traže izjednačavanje s javnim 

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je da sindikati državnih službi traže kao i sindikati javnih službi povećanje osnovice plaća za osam posto, odbivši tako Vladinu ponudu povećanja osnovice za dva posto.

- Zahtijevamo isto što i javne službe, povećanje osnovice plaće u tri navrata, za 4 posto od 1. ožujka, 2 posto od 1. srpnja i 2 posto od 1. studenog, odnosno ukupno 8 posto. U svakom slučaju, novi kolektivni ugovor mora biti bolji od sadašnjeg. Tražili smo od Vlade 13. plaću, povećanje koeficijenta i svega ostaloga. Očekujemo da se izjednačimo s javnim službama, naglasio je Jagić.

Vlada će se idućeg tjedna očitovati na sindikalne zahtjeve 

Pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić rekao je pak da Vlada nudi dva posto povećanja u drugome dijelu godine, ali sindikati žele "malo ambiciozniji" rast plaća u ovoj godini.

- Vlada je to primila na znanje i dogovorili smo se da ćemo drugi tjedan nastaviti razgovore, a Vlada će se očitovati na zahtjeve sindikata javnih i državnih službi, kazao je Opalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!