13:23 / 26.11.2019.

Autor: M.Š./T.V./HRT/Hina

Zakonski paket četvrtog kruga porezne reforme poslan u drugo saborsko čitanje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

odsjetimo, Vlada predlaže da se za mlade do 25 godina uopće ne plaća porez na dohodak, dok će se za one do 30 godina taj porez umanjiti za 50 posto. PDV na hranu u ugostiteljstvu trebao bi se smanjiti s 25 na 13%, a porez na dobit od 12% plaćat će tvrtke s prihodom do 7 i pol milijuna kuna, a ne do tri, kao dosad.
Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je sućut narodu Albanije koju je danas pogodio razoran potres u kojemu je poginulo najmanje 15 a više od 600 ljudi je ozlijeđeno.

Vlada je u drugo saborsko čitanje poslala prijedloge izmjena zakona iz četvrtog kruga porezne reforme, u kojemu predviđa porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, opća stopa PDV-a ostala bi na 25 posto, dok bi se od 2020. snižena stopa od 13 posto primjenjivala za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Procjenjuje se da će sniženje stope PDV-a za ugostiteljstvo utjecati na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje.

- U odnosu na prvo saborsko čitanje, predlaže se primjena snižene stope PDV-a od 13 posto i za nositelja fonografskih prava, radi rasterećenja njihova poslovanja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak predlaže se povećanje osobnog odbitka s 3.800 na 4.000 kuna, čime bi se smanjila porezna osnovica za obveznike koji ostvaruju godišnji dohodak neovisno o tome radi li se o radniku, umirovljeniku ili drugoj osobi koja ostvaruje dohodak. Tim bi se povećanjem dodatno povećale neto plaće odnosno povećao bi se raspoloživi dohodak poreznih obveznika, obrazlaže se u prijedlogu tog zakona.

Predlaže se i porezno rasteretiti rad mladih osoba i to umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godine života. Porez na dohodak također se ne bi plaćao na naknade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja do propisanog iznosa.

Također bi se ukinulo izdavanje poreznih rješenja za paušalne obveznike poreza na dohodak, što se obrazlaže smanjenjem  administrativnog opterećenja za obveznike poreza na dohodak koji obavljaju samostalnu djelatnost.

Kod "paušalista" odnosno dohotka od iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, predlaže se izmjena prema kojoj bi se taj porez plaćao prema mjestu sjedišta nekretnine, a ne prema mjestu prebivališta odnosno uobičajenog boravišta vlasnika te nekretnine.

U odnosu na prvo čitanje propisana je mogućnost uvida poslodavcu odnosno isplatitelju plaće u neiskorišten iznos osobnog odbitka bivšeg radnika, najkasnije do dana dospjelosti plaće, s ciljem administrativnog rasterećenja.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit predlaže se podizanje praga ostvarenih prihoda za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto s 3 milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. Stopa poreza na dobit tako od 18 posto tako ostaje za one koji ostvare godišnji prihod veći od 7,5 milijuna kuna.

U odnosu na prvo čitanje, uplata poreza po odbitku za nastupe inozemnih izvođača omogućuje se i inozemnim isplatiteljima, bilo da je riječ o umjetnicima, zabavljačima, sportašima i sličnim djelatnostima i profesijama.

Izmjene zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića predlaže se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera (množina), kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.

U Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila predlaže se oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za srodnike u uspravnoj liniji (bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj) koji rabljeno motorno vozilo stječu na temelju ugovora o darovanju, uz uvjet da je to vozilo prethodno registrirano na darovatelja.

Također bi se uvelo i oslobođenje od plaćanja trošarine na električnu energiju koja se koristi za pogon željeznice i tramvaja u komercijalnom prijevozu robe i putnika.

Prijedlog izmjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom donosi ugradnju QR koda kao obvezatnog elementa svakog računa. Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru podataka upisali bi se svi podaci što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, smatraju u Ministarstvu financija. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, pa bi im se ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2021. godine.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako ukupno rasterećenje u sva četiri kruga porezne reforme iznosi gotovo devet milijardi kuna.

U Sabor upućen Prijedlog zakona o vatrogastvu

Prijedlogom zakona o vatrogastvu, koji je Vlada sa sjednice u utorak uputila u saborsku proceduru, uređuje se sustav vatrogastva koji je od 1. siječnja iduće godine u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda.

Prijedlogom zakona glavni vatrogasni zapovjednik preuzima odgovornost za osposobljenost, organiziranost i opremljenost vatrogasaca, naveo je ministar, a cijeli se sustav depolitizira što je vidljivo iz činjenice da se propisuju stručni uvjeti za glavnog vatrogasnog zapovjednika - koji je državni dužnosnik.

Uspostavlja se i sustav zapovijedanja temeljem kojeg će se čvršće povezati zapovjedna vertikala na državnoj i lokalnoj razini, a što će, ocijenio je Božinović, pozitivno utjecati na djelotvornost vatrogasnog sustava prilikom intervencija na izvanrednim događajima gdje sudjeluju vatrogasne snage iz više jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave.

Zakonom se predlaže uvođenje savjetodavnih i strukovnih tijela HVZ-a i glavnog vatrogasnog zapovjednika koja će, naveo je Božinović, u svoj rad uključiti osobe koje zapovijedaju vatrogasnim intervencijama i koje su odgovorne za intervencijsku spremnost, organiziranost, opremljenost i osposobljenost vatrogasaca svih razina.

Uspostavlja se i vatrogasna mreža kojom će se urediti pitanje financiranja svih vatrogasaca i vatrogasnih organizacija te se jasno reguliraju prava i obveze iz radnog odnosa profesionalnih vatrogasaca (staž osiguranja s povećanim trajanjem, plaća te prava iz mirovinskog osiguranja).

Uvodi se i inspekcija vatrogastva kao dijela vatrogasnog sustava unutar HVZ-a te se uvodi informatizacija cijelog sustava kroz obvezu korištenja računalnih aplikacija radi vođenja evidencija vatrogasnih organizacija, postrojbi, vatrogasaca i tehnike.

Boljim nadzorom uplata premija osiguranja poboljšat će se i stupanj zaštite od požara u manjim gradovima i općinama, istaknuo je ministar, što je posebno važno za zaštitu od požara otvorenog prostora na priobalju jer će sredine poput otoka moći organizirati učinkovitiju vatrogasnu službu.

Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se, uz ostalo, propisuju ostvarivanje prava za obitelji vojne osobe koja bez svoje krivnje pogine ili umre zbog radne ili ozljede koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Hrvatskoj vojsci.

Budući da profesionalni vojnici ne mogu birati dužnost i mjesto službe izmjenama zakona se predlaže da oni vojnici koji su u službi izvan mjesta svog prebivališta imaju pravo na naknadu troškova prijevoza za dva putovanja mjesečno iz mjesta službe u mjesto prebivališta.
Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!