17:27 / 19.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Žalac: Manipulira se Penavom s ciljem rušenja Vlade

-

-

Foto: - / -

Meni osobno je najgore od svega u to j cijeloj priči što se predviđa da pjeva naš pjevač Thompson koristeći žrtvu Vukovara u to ime. To je nešto što na što sam zaista iznenađena, rekla je.
Istup gradonačelnika Vukovara Ivana Penave je nepredviđena situacija koja se dogodila. Vlada je apsolutno za procesuiranje ratnih zločina. Važno je reći da je šest mjeseci prije istupa Penave je osnovan poseban ured koji se bavi sa saznanjima gdje su naši poginuli i nestali ne samo iz Vukovara i Slavonije nego iz cijele Hrvatske, rekla je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Penava je doveden u sitaciju u kojoj je zapravo na neki način izmanipuliran kako bi ovaj prosvjed bio, ne kako on kaže apolitičan, nego političan , usmjeren protiv ove Vlade, usmjeren protiv rušenja HDZ-ove vlade i mislim da to nije dobro, smatra.

Podržavam procesuiranje raznih zločina, kao i cijela Vlada i cijeli HDZ i mislim da ova konstruirana priča nije dobra niti je na mjestu. Kao ministrica reći ću iz svojeg resora u kojem je i fond za obnovu Vukovara - jako puno posla smo odradili na zakonu o Vukovaru, na zakonu o razvoju Vukovara u kojem pregovaramo i s Europskom komisijom i s povjerenicom Vestager tjedan dana prije nego što je došlo do svega ovoga. Nije mi jasno da sve projekte koje radimo za Vukovar, npr. fond za razvoj grada je dobio 50% više sredstava. a da ne govorim o braniteljskoj populaciji, vojska i policija je dobila više sredstava nego ikad, zatim novi zakon o braniteljima. Važno je reći kako jw ministarstvo obrane osiguralo sredstva za sigurnost Hrvatske, Vlada ima dva generala u svojem sastavu. Ova priča nije dobra i ne ide u dobrom smjeru. Što se tiče kolege Penave, znam ga dugo vremena, zaista mi nije jasno na tragu svega onoga što smo radili i sve projekte s Vladom na kojima je radio, i zna da je ova Vlada dala najviše za Vukovar nego i jedna prije, da se doveo u sitaciju da bude izmanipuliran od nekih struktura koje idu na rušenje HDZ-ove vlade i idu na rušenje svega onoga što smo dosad učinili, objasnila je Žalac.

Meni osobno je najgore od svega u to j cijeloj priči što se predviđa da pjeva naš pjevač Thompson koristeći žrtvu Vukovara u to ime. To je nešto što na što sam zaista iznenađena, rekla je ministrica Žalac.

Prostor za raspravu postoji no trebamo voditi računa tko što izgovara u javnosti i kakve političke posljedice to nosi. Zanima me razvoj Slavonije i na tome radimo moj tim i ja, uz potporu premijera, te drugih ministra koji su uključeni u Savjet za Slavoniju - radimo na prosperitetu gospodarstva da podignemo istok Hrvatske. Sutra dolazi EU povjerenica za regionalnu urbanu politiku u Vukovar, imamo u petak Savjet za Slavoniju na koji dolaze i predstavnici Svjetske banke i na to se moramo koncentrirati. Koncentrirati na rast, razvoj, podizanje BDP-a da nam ljudi ostanu živjeti u Slavoniji. Ova tema trenutačno, uz dužno poštovanje treba procesuirati počinitelje ratnih zločina, je ključna tema. Novci iz EU fondova dostupni su, kako bi naši mladi vidjeli da se tamo nešto događa, da onda tamo i ostanu i zasnuju obitelji - to je moj fokus, izjavila je Žalac.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!