00:16 / 12.05.2020.

Autor: Ivana Šilović/Jutarnja kronika/Dnevnik/IMS/HRT

Zamjena identiteta: Isprika Meštrovića, za Beroša pogreška bez opravdanja

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Otkrilo se da je jedna preminula starica pokopana pod drugim imenom. Razgovarali smo i nećakom štićenice Doma koja je greškom proglašena mrtvom.
Dvije su žene iste noći s desetog na jedanaesti travnja u razmaku od jednog sata dovezene u splitsku bolnicu na Križinama. Obje iz domova za starije i nemoćne, jedna iz Seget Vranjice, druga iz Dicma.

No da su ih zamijenili, primijetili su tek u Seget Vranjici kad se u dom nije vratilo njima poznato lice. Obitelji u šoku.

S posljednjim se informacijama iz Splita javila naša Ivana Šilović.

Meštrović: Duboko se ispričavam obiteljima

- Istražit ćemo sve okolnosti poštivanja procedure i organizacije rada. Sustav mora funkcionirati i sve ću napraviti da bolnica i dalje funkcionira. Zahvaljujem obiteljima na razumijevanju, duboko im se ispričavam, poručio je, između ostalog, ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović u obraćanju javnosti nakon druge zamjene identiteta pacijenata u toj bolnici.

Dodao je kako će obnašati dužnost ravnatelja do odluke Upravnog vijeća.

- S obzirom na činjenice i izjavu Ministarstva zdravstva javnost je već obaviještena o nemilom događaju. U ime djelatnika KBC-a Split izražavam još jednom ispriku i duboku sućut obiteljima. Već sam se osobno ispričao i izrazio svoje žaljenje, a isto je učinio i ministar zdravstva Vili Beroš. O svemu sam obavijestio Ministarstvo zdravstva i kao osobni moralni čin poslao svoju ostavku. O tome u idućem koraku odlučuje Upravno vijeće ustanove KBC-a Split. Mi smo već započeli unutarnji nadzor, a inspekcija Ministarstva zdravstva koja je stigla, razjasnit će okolnosti ovog nemilog događaja. O svemu ćemo detaljno obavijestiti javnost kao što smo radili i do sada, rekao je Meštrović.

O ovom događaju govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- U KBC-u Split dogodio se propust. Zamijenjeni su identiteti dviju bolesnica koje su liječene u toj zdravstvenoj ustanovi  od kojih je jedna i preminula. Ravnatelj prof. Julije Meštrović jučer me o tome obavijestio. On je posjetio ožalošćenu obitelj i izrazio sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelji. Telefonski sam razgovarao s obitelji obiju pacijentica. Ovo je veliki i bolan propust za koji nam je žao što se dogodio. Izražavam žaljenje i duboku sućut svima pogođenima. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost. Nažalost ovo je u Splitu već drugi slučaj pogreške. Zbog propusta ravnatelj Meštrović je pokrenuo unutrašnji nadzor, a isto tako uputio je zahtjev za razrješenje s funkcije ravnatelja KBC-a Split o čemu će odlučivati Upravno vijeće te zdravstvene ustanove. S druge strane zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva danas će započeti obavljanje nadzora u KBC-u Split. Trebamo vidjeti radi li se o nepoštivanju procedura i protokola ili o nečem drugom. Očekujem nalaz unutrašnjeg nadzora i zdravstvene inspekcije, a o utvrđenom ćete biti pravovremeno obaviješteni, rekao je ministar Beroš.

Na pitanje jesu li od početka zamijenjene pacijentice bile krivo liječene i kada se otkrila zamjena identiteta, Beroš je odgovorio kako su to detalji o kojima je preuranjeno govoriti i izlaziti s njima u javnost.

- KBC Split je u vrlo specifičnoj situaciji. U tijeku smo epidemije i oni su do sada napravili veliki napor. Primali su ponekad u danu nekoliko desetaka teških bolesnika, od kojih su neki dementni i nisu baš kontaktibilni. Ovo govorim, ne da opravdavam bilo koga, to su određene činjenice. Najvjerojatnije, prema preliminarnim podacima, je došlo do zamjene medicinske dokumentacije nakon hitnog medicinskog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel. Ono što je bitno napomenuti ta pogreška nije uzrokovala bilo kakav propust u liječenju i nije uzrokovala letalni ishod kod jedne od bolesnica. Sve se skupa ispostavilo kada je druga bolesnica vraćena u starački dom i kada je ustanovljeno da ona ne odgovara tom identitetu. Nažalost, vrlo velika pogreška za koju nema opravdanja, rekao je Beroš.

Naime, zbog zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna umrla, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović u ponedjeljak navečer je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku. Upravno vijeće KBC- a Split odlučit će o ostavci, a inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutarnji nadzor u toj bolnici.

Izjava nećaka štićenice Doma koja je greškom proglašena mrtvom

- Meni je šok bio pozitivan. Izražavam sućut obitelji doista preminule gospođe. Nazvao je ministar, bio je jako ljut i razočaran. Iskrene isprike su dali, kazao je Tomislav Zorić.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu, posebne stranice

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se u travnju pri zaprimanju u bolnicu dviju starijih i dementnih osoba iz privatnih domova za starije i nemoćne u Seget Vranjicu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica.

Druga štićenica je 16. travnja umrla i pokopana je u Grudama pod drugim imenom, žene koja je živa i s kojom je zamijenjen identitet. 

Bolnica se ispričala obiteljima, a ravnatelj Meštrović o svemu je obavijestio ministra Beroša, zatim pokrenuo unutarnji nadzor i dao ostavku.

- Upravo vijeće će kroz dva do tri dana, kada inspekcija resornog ministarstva i unutarnje kontrole završe svoj posao, razmotriti ostavku ravnatelja prof Julija Meštrovića. Sve ovo jasno je osudio i ministar zdravstva Vili Beroš, javila je iz Splita novinarka HRT-a Ivana Šilović.

Zdravstvena inspekcija u KBC-u Split

- Vjerujem da će Upravno vijeće KBC- a pričekati nalaz unutarnjeg nadzora i nalaz zdravstvene inspekcije, nakon toga pogledati sve utvrđene okolnosti, te sagledati je li se radilo o nečijoj pogrešci, previdu, nemaru ili se pak radilo o propustu u organizaciji rada. Ovisno o nalazu ćemo odlučiti o razrješenju ravnatelja KBC-a, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Hinu. Dodao je da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku već samo zahtjev za razrješenjem.

Beroš: Oni koji su pogriješili moraju odgovarati

Na pitanje koliko je bio zadovoljan Meštrovićevim radom Beroš je odgovorio kako je tijekom njihove komunikacije proteklih nekoliko mjeseci bio stručan, profesionalan i odgovoran, no činjenica je da se sada ponavljaju greške i propusti u KBC- u Split.

Ne vjeruje da je riječ o njegovim propustima, ali to je apsolutno nedopustivo.

- Ovo se u nekoliko tjedana ponovilo drugi put. Potpuno je jasno da moramo reagirati i da oni koji su pogriješili moraju odgovarati, poručio je Beroš.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" nije željela komentirati ostavku ravnatelja KBC-a Split zbog zamjene identiteta pacijentica.

- To nije u mojem području, to se ne bi smjelo događati, ali tko radi taj i griješi, kazala je.

Ovo nije prva zamjena identiteta u KBC-u Split

To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja zamijenili dvije žene istog prezimena tako što su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe.

Zahvaljujući sreći ipak nije došlo do širenja zaraze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!