17:02 / 05.05.2022.

Autor: Vijesti/HRT

Zapošljavanje osoba s invaliditetom - na tržištu rada brojni problemi

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj je više od 580 tisuća osoba s invaliditetom, polovina je radno aktivna, a samo ih je pet posto zaposleno - rečeno je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u Zagrebu. Na tržištu rada još su brojni problemi - od diskriminacije na natječajima za posao - do neispunjavanja zakonskih kvota na što su dužni poslodavci. Jedan od dobrih modela za zapošljavanje osoba s invaliditetom jest socijalna ekonomija i prilagođeno Obrazovanje.

- Kroz društveno poduzetništvo, kroz suradnju s civilnim udrugama otvorimo i omogućimo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Pokušamo i damo im prostor i kroz rehabilitaciju uključivost na tržište rada, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

- Fali nam u obrazovanju obrazovni programi kroz koje će osobe s invaliditetom ići stimulativne mjere jer danas nije problem zaposliti dobrog ekonomistu osobu s invaliditetom, informatičara jer imamo i toga, trgaju se za njih, rekao je Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a i Udruge OSVIT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!