10:25 / 15.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Zaprešićke škole i vrtići dobivaju senzore kvalitete zraka

Prevencija širenja koronavirusa senzorima

Prevencija širenja koronavirusa senzorima

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Sve zaprešićke osnovne škole i vrtići uskoro će dobiti senzore za praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima, čime će se, uz ostalo, prevenirati širenje bolesti COVID-19, naveli su iz Grada Zaprešića.

Uz 15 postojećih, postavit će se dodatnih 88 senzora, čime će biti pokrivene sve učionice triju zaprešićkih osnovnih škola i sve sobe dječjih vrtića.

Djeca u njima provedu gotovo trećinu dana, a neka i više, pa je iznimno važno da kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima bude kontrolirana i kvalitetna, objasnio je Grad Zaprešić, jedini koji u okružju ima takvo praćenje u školama i vrtićima.

Senzori kontinuirano prate količinu CO2, visinu temperature te postotak vlage, a zvučno i na displeju signalizira porast vrijednosti CO2 iznad dopuštenih razina te prikupljene podatke prikazuje na internetskoj i mobilnoj aplikaciji. Time će se, uz ostalo, prevenirati širenje bolesti COVID-19, naveo je Grad na mrežnoj stranici.

Postavljanje senzora Smart Sense dijelom sufinancira Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

CARNet će školama, u sklopu projekta e-Škole koji je u tijeku, osigurati besplatnu aplikaciju za praćenje kvalitete zraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!