18:57 / 18.08.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Zaraza u mesnici: "Kupci ne trebaju strahovati, nema nikakve opasnosti"

-

-

Foto: - / -

Jasna Valić rekla je da boravak u mesnici ne predstavlja rizik, a termičkom obradom mesa uništavaju se mikroorganizmi.
Zabilježeno je čak 199 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, što je drugi najveći porast u jednom danu od početka epidemije u našoj zemlji. Trenutačno imamo i najviše aktivnih slučajeva - 1371. Na bolničkom je liječenju 120 pacijenata, od toga njih 11 na respiratoru. Najviše zaraženih je u Dalmaciji i Zagrebu i opet se povezuju s godišnjim odmorom na obali. U Puli je virusom zaraženo pet djelatnika jedne mesnice.

COVID-19 - najnovije informacije

Iako je proteklih dana imala dobre rezultate, u Istri se dogodio blagi skok broja zaraženih. Lokalno je žarište jedna poznata pulska mesnica, a u tijeku je dekontaminacija prostora, javio je naš novinar Marko Percan u večernjem Dnevniku.

Jasna Valić
, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, napomenula je u Dnevniku kako kupci ne trebaju strahovati od zaraze jer boravak u mesnici ne predstavlja rizik.

- Boravak traje kratko. Ako osoba pri tome ima masku, dezinficira ruke i drži fizičku distancu, onda je rizik od zaraze u takvom prostoru zanemariv. Što se samog mesa tiče, ako se dobro termički obradi, dakle - skuha ili ispeče, na taj način se unište svi mikroorganizmi, pa i virus, tako da nema nikakve opasnosti za ljude koji su kupili meso u ovom periodu ili boravili u mesnici, rekla je Valić.

Na pitanje zašto mesnica onda uništava meso, odgovorila je da se uništava meso koje se ne može dugo držati, ali da inače meso kao namirnica dosad nigdje u svijetu nije zabilježeno kao put prijenosa koronavirusa.

Valić je rekla i da ne očekuju veliki poremećaj zbog ovog događaja.

- Svi njihovi kontakti su stavljeni u samoizolaciju, rekla je Valić.

- Možemo očekivati pojavu još nekog oboljelog od tih kontakata, ali to će biti ljudi koji su u izolaciji, koji virus neće dalje širiti, dodala je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!