Pavasović Visković: Nema opravdanja za napad na službenu osobu

23.05.2022.

07:30

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković

Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković

Foto: "U mreži Prvog" / HR

Četvero propucanih, dvadeset ozlijeđenih policajaca, petnaest ozlijeđenih navijača, 43 uhićenih. Epilog je to najvećeg okršaja policije i navijača u našoj zemlji, i to nakon rezultatski nebitnog derbija Dinama i Hajduka. Zašto je sve počelo, je li policija opravdano upotrijebila oružje? Ima li opravdanja za napad na službenu osobu? 

 Pavasović Visković: Nema opravdanja i nema razloga za napad na službenu osobu

Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da se na odmorištu Desinec u subotu navečer dogodio tragičan, loš i nepotreban događaj.

- Treba raditi na tome da se takvo što ne ponovi i svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti. U budućnosti treba ispraviti ono što nije valjalo, poručio je.

Naglasio je da o napadu na službene osobe rasprava uopće nije potrebna.

- Nema opravdanja i nema razloga za napad na službenu osobu i tu nema nikakvog ali ni zareza. Moramo se postaviti jasno tako i poslati jasnu poruku, dodao je. 

Milina: Policajci su bili prisiljeni reagirati

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da se napad na službene osobe nikako ne može opravdati.

Policija uvijek ulaže velike napore sa svim dionicima javnog okupljanja, posebice kada je riječ o nogometu i visokorizičnim utakmicama. A derbiji su uvijek visokorizične utakmice od samostalnosti Republike Hrvatske.

Ovaj subotnji derbi nije odlučivao ni o čemu što se tiče rezultata.

- Policija je predvidjela da bi moglo doći do određenih protupravnih ponašanja i zaista smo ovoj utakmici pristupili ozbiljno. Poduzeli smo mjere i planirali sve što je potrebno. Angažirali smo dovoljan broj snaga, rukovodeća razina bila je čak i veća nego u nekim derbijima u ovoj sezoni, dodao je.

Milina je kazao da je došlo do napada na policijske službenika i da ovakve situacije nikomu ne donose dobro. Glavni ravnatelj policije ističe da nitko nije očekivao ovakvu razinu napada, pa ni policijski službenici.

Policajci su bili prisiljeni reagirati, pa čak morali upotrijebiti vatreno oružje jer su i oni sami bili ugroženi. 

Antolić: Nitko nikomu ništa nije zabranio

Član Uprave Dinama Krešimir Antolić rekao je da je taj događaj veoma loš, stoga cijelo društvo, a posebice oni koji su uključeni u nogomet, trebaju biti sretni što nije bilo smrtnih posljedica.

Antolić je demantirao neistine koje su se jučer pojavile u medijskom prostoru i pokušaj relativiziranja onoga što se poslije dogodilo na autocesti.

- Nitko nikomu ništa nije zabranio. Mi smo jednostavno četiri dana prije utakmice Hajduku dostavili upute kako navijači toga kluba trebaju unijeti transparente i svoje navijačke rekvizite na jug stadiona u Maksimiru. To je nešto što je uobičajeno, kazao je.

Dinamovi navijači su isto dobivali takve upute kada su išli na gostovanja na europske utakmice.

- To što navijačka skupina Torcida to nije poštovala, to nije pitanje ni problem Dinama. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo i žao mi je što se to dovodi u korelaciju s najnormalnijim postupanjem Dinama kao organizatora, poručio je član Uprave Dinama. 

Gabelić: Subotnji događaj nema opravdanja, ali on je plod revolta navijača

Sportski novinar 24 sata Tomislav Gabelić kazao je da je subotnji događaj najtužniji dan u hrvatskom sportu i nogometu. Četiri mlada života na neki način obilježila su utakmicu Dinama i Hajduka.

Napad na službene osobe treba osuditi u startu i to treba osuditi cijelo društvo. Naglasio je kako treba naći uzrok problema.

Gabelić je istaknuo da za subotnji događaj nema opravdanja, ali da je on plod revolta navijača i zbog toga svi skupa trebamo reagirati drugačije.

- Mediji ne smiju podgrijavati vatru, klubovi trebaju donijeti norme ponašanja za sve, dodao je.

Sportski novinar 24 sata rekao je kako bi volio vidjeti priopćenja vodećih ljudi u Hrvatskoj, posebice predsjednika Vlade i predsjednika Republike. 

"Onaj tko je radio taktiku i procjenu u policiji jako je pogriješio"

Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković naglasio je da su odnosi u hrvatskom nogometu tragični i vode u katastrofu.

- Činjenica je da se Hajdukova uprava kada je na utakmici u Zagrebu ili na utakmici u Rijeci mora opravdavati. Ja osobno nisam ovu subotu svoje dijete vodio u Hajdukovu ložu. Ondje sam bio, ali ne želim da sluša što će ondje biti izgovoreno. A to je nekakav standard na koji smo naviknuli. Druga stvar, ja ne mislim da je u ovom trenutku hrvatska policija - Mamićeva policija. To je pogrešna teza. No, hrvatska policija bila je Mamićeva policija, dodao je.

Pavasović Visković je kazao da je policija pogriješila jer nije zaustavila navijače koji su išli prema Zagrebu, a znali su da neće ući na stadion.

- Onaj tko je radio taktiku i procjenu jako je pogriješio, poručio je.

Naglasio je kako napad nije bio organiziran ni planiran. 

"Policija će učiniti sve da finale Kupa prođe bez incidenata"

Milina je kazao da policija nije pogriješila u svojoj procjeni. Antolić je poručio kako navijačka skupna Torcida uvijek pravi probleme.

Gabelić je istaknuo kako je subotnji događaj problem cijelog društva te da se stvari moraju mijenjati iz korijena.

Pavasović Visković naglasio je da splitski navijači nemaju isti tretman u svim županijama.

Antolić je poručio kako se radi o frustraciji navijača Hajduka jer taj klub nije osvojio prvenstvo 17 godina.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina pozvao je na smirivanje tenzija.

Poručio je kako će policija učiniti sve da pridonese ukupnoj sigurnosti i da finale Kupa prođe bez incidenata. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!