"Rat" priopćenjima nakon napada huligana na autocesti

22.05.2022.

19:59

Autor: Eugen Husak/Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

"Rat" priopćenjima nakon kaosa na A1

"Rat" priopćenjima nakon kaosa na A1

Foto: Goran Stanzl / Srećko Niketić / Pixsell / HRT

Nakon derbija u Maksimiru, čiji ishod nije bio presudan za poredak na prvenstvenoj ljestvici - kaos na autocesti između Zagreba i Karlovca. Masovni sukob navijača Hajduka s malobrojnim pripadnicima policije koji tvrde da ništa nije upućivalo da će se to dogoditi. U velikom neredu policajci su upotrijebili i vatreno oružje. Stigla su i priopćenja Hajduka, Torcide Split i Dinama.

Na Facebooku se oglasio Klub navijača Hajduka Torcida Split. Okrivili su vodstvo Dinama i policiju. Traže od institucija da pomno istraže i sankcioniraju njihove postupke koji su - tvrde - doveli do incidenta u kojemu je prvi put u povijesti više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja.

Stiglo je i priopćenje Hajduka. Oni jesu osudili nasilje. Međutim, navodi se da su njihovi navijači - već godinama diskriminirani na utakmicama u gostima.

Javio se i Dinamo, domaćin derbija koji je protekao bez gostujućih navijača na tribini. 

- Cijeli dan svjedočimo relativiziranju nasilja koje se dogodilo tijekom jučerašnje večeri na autocesti A1, a koje navijači Hajduka opravdavaju navodnim nerazumnim odlukama Dinama, navodi se.

Objasnili su zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo - Hajduk odigranu 21. svibnja 2022. na stadionu Maksimir.

Rezime divljaštva: četiri osobe propucane, 20 ozlijeđenih policajaca, 43 privedena navijača

Davor Posilović
, načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU Zagrebačke rekao je za Dnevnik HTV-a kako ne vjeruje da je sinoćnji napad navijača Torcide na policiju rezultat nepuštanja navijača s transparentima na stadion u Maksimiru, jer da je tako, kaže, do nereda bi vjerojatno došlo i prije, a ulazak navijača na stadion prošao je besprijekorno.

- Ne možemo nikako povezati sam razlog, niti kakav racionalan razlog za napad u takvom obimu do kojeg je došlo toliko kilometara izvan zone stadiona, zapravo potpuno izvan grada Zagreba, na samim granicama Zagrebačke županije. Tako da taj razlog zapravo nikako ne bismo mogli dovesti u kontekst ovog napada na benzinskoj postaji Desinec, rekao je HTV-ovom novinaru Eugenu Husaku.

Smatra da u pogledu broja angažiranih policijskih snaga nije bilo propusta ni loše procjene. Potvrdio je da je u konvoju koji se vraćao prema Dalmaciji bilo je 261 vozilo, otprilike 1600 navijača, dok je policajaca u pratnji bilo 100.

- Ovako na prvu, dalo bi se naslutiti da je to očiti nesrazmjer . Međutim, s istim snagama izvršili smo prepratu i u Zagreb. Treba posebno naglasiti da se radi samo o dijelu policijskih snaga koje su bile na autocesti. Dakle, trasa se prostire od samog stadiona Maksimir, preko prometnica u gradu Zagrebu koje su bile dodatno pokrivene policijskim službenicima, i kada bi gledali ukupan broj koji je bio angažiran na trasi, on je bio višestruko veći. Na samoj autocesti, kada su prošli naplatne kućice Lučko, u neposrednoj pratnji jest bilo 100 policijskih službenika, plus pol. službenici koji su bili stacionirani na odmorištima. Dakle, nešto više od 100 policijskih službenika, za što cijenimo da je u situaciji autoceste bilo sasvim dovoljno, pogotovo u situaciji kada ništa ne ukazuje na eventualni zastoj kolone, odnosno napade na policijske službenike.

Potvrdio je da su dosad uhićene 43 osobe privedene zbog počinjenja kaznenih djela.

- Jasno je da se kriminalističko istraživanje nastavlja i za očekivati je da će u narednim danima biti identificirani još neki počinitelji kaznenog djela ili barem osoba za koje se može opravdano sumnjati da su sudjelovale u tom događaju.

Četiri osobe ranjene su u pucnjavi policajaca - u postupanju policije poštovano je načelo postupnosti

- Ovo što ste vidjeli na konferenciji za novinare upravo su dijelovi snimaka s nadzornih kamera na benzinskoj postaji Desinec, rekao je Posilović upitan hoće li policija objaviti snimke napada, budući da su četiri osobe ozlijeđene u pucnjavi policijskih službenika.

- Za očekivati je da ćemo analizirati i preostali dio snimke, ovo je samo dio tih kamera. Preliminarno se na njima ne vidi sam trenutak uporabe vatrenog oružja. U vezi s time, važno je naglasiti da se radilo o situaciji kad su u potpunosti bili ispunjeni uvjeti, i to na način da se poštovalo načelo razmjernosti i postupnosti, tako da su prije ovog najtežeg sredstva prisile uporabljena i blaža sredstva - od upozorenja, zapovijede, tjelesne snage, službene palice, spreja s nadražujućom tvari - pa tek onda kada se nije moglo na drugačiji način zaštititi život policijskih službenika, odnosno kada se radilo o situaciji nužne obrane i krajnje nužde - kao jedino sredstvo preostala je uporaba vatrenog oružja i to na način da su prvo ispaljivani upozoravajući hici, pa tek onda hici u tlo, objasnio je postupanje policije.

Dodao je kako se zasada može zaključiti da su ozljede nastale odbijanjem hitaca o tlo, a ne izravnim pucanjem.

- Ne možemo potvrditi činjenicu da je bilo ispaljivanja direktnih hitaca prema građanima, već se da zaljučiti da su ozljede koje su konstatirane, uglavnom nastale od odbijanja od tla, kazao je, ističući kako to tvrdi za sada, a istragom se, kaže, može utvrditi i nešto drugo.

Što je rekao o pripremama policije za još jednu 'vruću' nogometnu utakmicu koja će se igrati u srijedu, pogledajte u snimci.

Lokve krvi na asfaltu benzinske postaje nijemi su svjedok jučerašnje žestoke tučnjave između Torcide i policije. A sve je počelo u 21:35 kada su prva vozila navijačkog konvoja prema Dalmaciji prošla pokraj benzinske crpke Desinec.

- U jednom trenutku staju, zablokirali su sva tri kolna traka i u potpunosti zaustavii odvijanje prometa na autocesti A1 i naglo istrčavši krenuli u napad na policijske službenike, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić.

Nakon toga, drugo krilo Torcide s leđa kreće na postaju koju osigurava 16 policajaca. Andrea Jakičić upravo je u to vrijeme došla u smjenu.

- Strašno, strašno puno i specijalaca i policije i navijača, strašno puno. Mislim da su kafić uništili, nešto vani, rekla je.

Policija je objavila snimke na kojima se vidi kako ih pripadnici Torcide napadaju. Navijači ispaljuju pirotehnička sredstva i masovno jurišaju na policiju.

- Uz
 uporabu različitih njima pogodnih predmeta za napad kao što su boce, kamenje, palice, mogli ste vidjeti lance, stolove, sve ono što su našli, aparate za požar i slično, istaknuo je Barić.

Policija uzvraća palicama i suzavcem. No, napadača je više. Zbog blokirane autoceste pojačanje policiji mora se probijati pješice. Metež na sve strane. Trojica policajaca povlače se i zaključavaju u kombi.

- Navijači su otvorili vrata, razbijaju vozilo i uspjevaju ubaciti jednu zapaljivu baklju, istaknuo je Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke.

U strahu da ne izgore, poručuju u PUZ-u, policajci vade pištolje i pucaju.

- U cilju dozivanja pomoći i upozorenja da se prestane sa napadom, rekao je Barić.

Pucala su trojica policajaca. Prvi 4 metka u zrak, drugi 8, a treći još 8 hitaca u nebo. No nakon toga okreće pištolj prema Torcidi i nastavlja paljbu.

- Nakon toga 11 hitaca u tlo, u betonsku površinu, gdje pretpostavljamo da je od rikošeta došlo do ozljeđivanja dvojice navijača. Jedan je pogođen u potkoljenicu, a jedan u visini rebara, izvijestio je Rašić.

Prvi je zbrinut u karlovačkoj bolnici.

- Njegovo stanje je stabilno i dobro se oporavlja, nije ni na koji način vitalno ugrožen, radi se o prostrijelnoj rani potkoljenice i za sada je to sve skupa pod kontrolom i dobro, naveo je kirug Opće bolnice Karlovac Suad Crnica.

Po njegovoj izjavi, on nije bio aktivni sudionik onoga što se događalo, nego slučajna žrtva propucavanja, odnosno nečega što se dogodilo kao incident vatrenim oružjem.

Dan nakon obračuna i u splitsku bolnicu prijavila su se još dvojica ranjenih.

- Kod prve se radi o prostrijelu u petu, bez kosti, pušten je na kućnu njegu. Druga mlađa osoba ima prostrijel kroz nadlakticu, rekao je Dario Matić  dr. med., oditelj Odjela kirurške intenzivne njege KBC-a Split.

Splitski novinar i dobar poznavatelj navijačke supkulture Damir Petranović za sve okrivljuje zagrebačku policiju. 

- Donijeta je potpuno nerazumna odluka, prihvaćen je nalog Dinama da ne pušta transparente navijača na stadion i tako su 2000 ljudi ostavili ispred stadiona umjesto da su naredili da se odmah otvore vrata što bi bilo normalno, smatra Petranović.

- Imamo natpise da je sinoć postupala Mamićeva policija. Takve izjave policija smatra uvredljivima pogotovo kad imamo osnovu da je 20 policijskih službenika i ozlijeđeno, rekao je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost.

- Potezanje oružja na građane Hrvatske po meni tek treba provesti vrlo ozbiljnu istragu. Dakle, policija nije po svim informacijama pucala u zrak nego direktno u građane Hrvatske, pitanje je li to opravdano, naveo je Petranović.

- Istražit će se sve okolnosti pod kojima je to djelo počinjeno, čak štoviše sve sudionike ovog samog događaja te je li bilo eventualnog propusta u radu i službi, rekao je zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Policija smatra da takav incident nije slučajan.

- Iz svega vidljivoga nekako je jasno da je napad s njihove strane bio pomno pripreman i dogovaran, sve činjenice ukazuju na to, naglasio je Barić.

Ističu da su pripadnici Torcide pirotehničkim napadom na benzinskoj postaji ugrozili tuđe, ali i svoj život. Privedena su 43 navijača. Istraga se nastavlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!