13:01 / 31.07.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/HRT

Zašto je Zagreb poplavio, a Varaždin ne?

Foto: ilustracija, Duško Marusic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Duško Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trenutačno sustav funkcionira, no pitanje do koje granice jer su kiše obilne i česte.
Dok je Zagreb protekli vikend bio poplavljen, Varaždin i sjever Hrvatske doživjeli su samo još jednu obilnu kišu. Rješenje je - izgrađenost i redovito održavanje sustava odvodnje.

- VIDEO: Nevrijeme nad Hrvatskom, poplave u Zagrebu
- VIDEO: Poplave u Zagrebu, voda i u Klaićevoj
- Kako je teklo dramatično spašavanje, pričali smo s Mirnom i Josipom
- Tuga u Klaićevoj, uništeni skupi lijekovi i zalihe umjetne kože

Protekli vikend u Varaždinu je palo rekordnih 128 litara kiše po četvornome metru. Tamošnja strukovna škola za takvih je oborina bila poplavljena, no ove godine to nije bio slučaj.

- Ovdje je bilo jezero ispred škole, voda do gležnja, bilo je i začepljeno, a sad ništa. Bila su dva pljuska u roku par minuta i sve je čisto, rekao je Dražen Koščak, ravnatelj Strukovne škole Varaždin.

Kako je moguće da je metropola pod vodom dok je u 70 kilometara udaljenom Varaždinu sve u redu. Pisani odgovor dao nam je dekan Geotehničkog fakulteta Ranko Biondić. Piše da uz održavanje odvodnih kanala važan je element i intenzitet oborina, njeno trajanje te izgrađenost sliva. U Varaždinu je bio manji intenzitet oborina  a i konfiguracija terena je različita.

Željko Bunić u iz varaždinskog komunalnog poduzeća smatra da je razlog izgrađenost i održavanje sustava odvodnje.

- Ono što je u Varaždinu dobro je da svake godine ulažemo u to. Ako i dalje budu oborine ovog intenziteta i ove koncentracije sustav bi trebao izdržati, rekao je.

Slično je u susjednome Međimurju -  novi sustav odvodnje spašava stvar.

- Nakon 273 milijuna kuna ulaganja u aglomeraciju Čakovec danas ulažemo 376 milijuna kuna u aglomeraciju Donjeg i Gornjeg Međimurja, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Trenutačno sustav funkcionira, no pitanje do koje granice jer su kiše obilne i česte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!