Potočnik Hunjadi: Treba uvesti cijepljenje među mlađom populacijom

19.10.2021.

08:42

Autor: Studio4/IMS/I.Z./HRT

Tanja Potočnik Hunjadi

Tanja Potočnik Hunjadi

Foto: Studio 4 / HRT

Statistike pokazuju da je u posljednje vrijeme sve više mladih, odnosno školske djece zaraženo koronavirusom. Infektologinja iz Županijske bolnice Varaždin Tanja Potočnik Hunjadi kazala je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je posljednjih dana sve veći broj novozaraženih koronavirusom, ali i pacijenata koji su hospitalizirani. Dodala je da sve više obolijevaju mlađe osobe, odnosno sve je više zaraženih među školskom djecom. 

Škole su potencijalna žarišta ne samo na sjeveru Hrvatske, nego u cijeloj zemlji. Potočnik Hunjadi naglasila je kako oboljele djece ima čak u predškolskim ustanovama, odnosno vrtićima.

Novak: Situacija je bolja nego proteklih mjeseci


Pročelnica za obrazovanje u Međimurskoj županiji Blaženka Novak istaknula je kako joj se ne sviđa konstatacija da su škole velika žarišta širenja koronavirusa. Poručila je da su upravo škole u Međimurskoj županiji bile manji izvor širenja zaraze nego što je bila opća populacija.

- To smo postigli općim skupom mjera, koje su jednim dijelom bile usmjerene na suzbijanje pandemije, a drugim dijelom su bile što Međimurska županija već desetljećima iznimno ulaže u obrazovanje. Tako da smo imali dobro izgrađene i opremljene školske prostore. Do izbijanja pandemije šezdesetak posto škola bilo je u jednosmjenskoj nastavi, a sada su osim par iznimaka, sve u dvosmjenskoj nastavi. Time smo smanjili opterećenje, rekla je.

Jedna područna škola cijela je stavljena u režim nastave na daljinu, a riječ je o školi koja je smještena uz vrlo napučeno romsko naselje, gdje je doista teško kontrolirati širenje zaraze.

Novak je naglasila kako nema bojazni da će sve više škola u njezinoj županiji prijeći na online nastavu, jer je situacija bolja nego proteklih mjeseci. 

Potočnik Hunjadi: Trećom dozom trebaju se cijepiti ponajprije osobe koje su imunokompromitirane

Cijepljenje trećom dozom je počelo, ali nema velikog odaziva građana. Potočnik Hunjadi istaknula je kako postoji velika zainteresiranost među zdravstvenim djelatnicima, ali u bolnici u Varaždinu cijepljenje trećom dozom još nije počelo.

Njezino je mišljenje da se sa trećom dozom trebaju cijepiti ponajprije osobe koje su imunokompromitirane.

Zdravstveni djelatnici koji se i inače ne vole cijepiti, pružali su otpor i prema cijepljenju protiv COVID-a, ali takvih djelatnika u varaždinskoj bolnici nema u velikom broju. Oni koji se nisu cijepili, redovito su se testirali.

"Treba uvesti cijepljenje među mlađom populacijom"

Tanja Potočnik Hunjadi istaknula je da je ona velika zagovornica cijepljenja, ne samo protiv COVID-a.

Smatra da treba uvesti cijepljenje protiv COVID-a među mlađom populacijom, školskom djecom, ali i za djecu stariju od pet godina.

Iako trenutno ne izgleda tako, posebno na sjeveru Hrvatske, mladi su, odnosno djeca izvori brojnih infekcija, pa tako i koronavirusom.

- Mislim da je to put prema iskorjenjivanju ove bolesti, poručila je. 


Procijepljenost djelatnika najmanja u vrtićima, a najveća u srednjim školama

Pročelnica za obrazovanje u Međimurskoj županiji Blaženka Novak rekla je da je procijepljenost djelatnika u vrtićima u Međimurskoj županiji malo manja u odnosu na ostale ustanove.

- To nas zabrinjava. Procijepljenost je malo veća u razrednoj nastavi, odnosno osoblja od prvog do četvrtog razreda, nešto je veća kod učitelja predmetne nastave, a djelatnici u srednjim školama jako su dobro procijepljeni, poručila je Novak, dodajući da se sve više mladih učenika samoinicijativno cijepilo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!