'Loptanje' semaforima u Zaprešiću koje ugrožava život djece

15.09.2023.

17:11

Autor: Ana Zgrebec/Regionalni dnevnik/HRT

Na jednom od najprometnijih raskrižja u Zaprešiću, u neposrednoj blizini Osnovne škole Antuna Augustinčića, ne rade semafori. Oštećeni su prije gotovo dva mjeseca i prava je zagonetka zašto još nisu popravljeni.

Na semaforima već dva mjeseca blica žuto svjetlo. Raskrižjem svakodnevno prolazi više od 700 učenika. Među njima su i unuci gospodina Ivice Magdića koji ih svakodnevno prati u školu jer pustiti ih same, kaže, može biti jako opasno.


- Nitko ništa ne poduzima. Dva i pol mjeseca se ne mogu dogovoriti čiji je to semafor. Ja ne znam, je li to košta milijun eura? Mi imamo gradonačelnika, ako nije od Grada Zaprešića, onda imamo župana. I da se to ne može riješiti?, pita se zabrinuti djed.


Iako su pokraj škole postavljeni znakovi upozorenja i prometni redari, to za sigurnost ipak nije dovoljno.


- Tu dolaze iz pravca Ulice Pavla Lončara, voze se preko 60 i 70 kilometara na sat gdje nikoga ne smeta što je prošao pješački prijelaz, kaže Magdić.


- Meni je jako teško ovdje prijeći, a zamislite kako je sirotoj djeci koja idu u školu. Ne osjećam se sigurno ovdje, zebra je loše označena, komentira jedna prolaznica.


- Pogledajte vi, gdje je policija? Idu djeca iz škole. Ma nemam kaj komentirati, sve zlo i naopako, kaže druga.

Građani ističu da se najviše brinu kada djeca krenu kući iz škole jer svaki razred završi u drugo vrijeme, a policajaca tada nema kako bi regulirali promet. A tko je kriv što i 14 dana nakon početka nastave semafori ne rade?


- Upravljanje i održavanje semafora na Trgu žrtava fašizma je u nadležnosti Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, stoga Grad Zaprešić nije u mogućnosti sanirati oštećenja i staviti ih u funkciju. Zadnja informacija koju smo primili iz ŽUC-a je da će potrebna oprema za semafor stići 20. rujna, a zatim su još dva dana potrebna za montažu, stoji u odgovoru Grada Zaprešića.


Iz Županijskih cesta potvrđuju navode da su svjesni da je riječ o frekventnoj lokaciji i blizini škole te sanaciju smatraju prioritetnom. Kontinuirano prate proces otklanjanja oštećenja, a problem je nastao zbog vanjskog utjecaja.


- Zbog aktualne situacije na tržištu te s obzirom na to da je riječ o izvanrednom događaju i oštećenju opreme, a ne o redovitom održavanju ili planiranoj obnovi opreme, vrijeme isporuke materijala za konzolno semaforski stup nešto je duže, stoji u odgovoru Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije.


Stanovnici Zaprešića tako će moći odahnuti i osjećati se sigurnijima s novim semaforima koji bi trebali stići krajem idućeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!