12:14 / 05.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT/Hina

Zastupnice Možemo upozorile na devastacije uvale Vruje

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Dnevnik / HRT

U Saboru je održana konferencija za novinare zastupnica Sandre Benčić i Urše Raukar iz Možemo, koje su govorile o nezakonitim devastacijama obale, a posebno uvale Vruje, smještene između Brela i Piska, gdje je jučer održan prosvjed nazvan festivalom bespravne gradnje i uništavanja prirode. 

Prozvan je splitski poduzetnik Stipe Latković, ali i Latkovićev prijatelj, predsjednik Republike Zoran Milanović, kojem je poduzetnik financirao kampanju. Benčić i Raukar dali su potporu Festivalu bespravne gradnje, uz poruku kako je ovo jedan, ali drastičan primjer bespravne gradnje u Hrvatskoj. 


- Riječ je o negrađevinskoj zoni u kojoj se ne smije graditi, to je pomorsko dobro koje je zaštićeno i u kojem se ne smije graditi. Ta uvala Vruja je vlasništvo RH, što znači da taj, nazovimo ga investitor - ne znam kako bih ga nazvala, možda zlotvor - gradi na tuđem terenu, to jest na terenu RH, i to radi već 20 godina bez ikakvih posljedica, rekla je Raukar.


- Čini nam se da je zapravo cijelo to područje prepušteno isključivo regulaciji državne uprave, a da DORH ne radi ono što bi trebao, a to je da započinje kaznene postupke tamo gdje za to postoje uvjeti, a u nekima od njih evidentno postoje uvjeti, rekla je Benčić.

Raukar je upozorila da umjesto šume, netaknute plaže i mini remek djela arhitekta Dinka Kovačića u toj uvali sada postoji veliko apartmansko naselje, lukobran i nekoliko stotina metara ceste te tunel "koji ne vodi nikamo".


Podupirući festival bespravne gradnje koji se održao u nedjelju, Raukar je upitala kako je moguće da inspekcijske službe i ostale institucije to dopuštaju, ističući da bi za takve nelegalne radnje trebalo uključiti i pravosuđe s pravovremenim reakcijama i kaznama.


Benčić je najavila sazivanje zajedničke sjednice saborskih odbora za prostorno uređenje i za zaštitu okoliša, na kojoj bi se detektirali zakoni i institucionalni kapaciteti koje treba ojačati da bi se prevenirala bespravna gradnja i utvrdilo što napraviti s bespravnim građevinama.


Benčić je napomenula da uvala Vruje nije jedini primjer bespravne gradnje na obali, već da sličnih slučajeva ima u Istri na Premanturi, u Bolu na Braču, Makarskoj i drugdje.


Osvrnula se i na izjave predsjednika države Zorana Milanovića kako je ponosan što je njegovu kampanju za predsjedničke izbore financirao i poduzetnik Stipe Latković koji je gradio u toj uvali, dok je one koji zbog toga prosvjeduju nazvao "parazitima".


Predsjednik bi se trebao držati hrvatskih zakona i Ustava


Ustvrdila je da bi se predsjednik kod takvih obraćanja javnosti trebao izjašnjavati u kontekstu držanja hrvatskih zakona i Ustava. 


- Morska obala i otoci su posebno zaštićena ustavna kategorija i na toj razini ne bi se trebale slati poruke koje opravdavaju devastaciju okoliša ili obale, poručila je Benčić.


Aktivist za zaštitu okoliša Toni Vidan, član radne grupe za Zeleni plan platforme Možemo!, ocijenio je da odgovorne institucije ne provode zaštitne mjere onako kako su predviđene, kao i da je problem u izostanku vidljive i razumljive nacionalne politike zaštite vrijednog prirodnog resursa Jadrana i obale.


- Ako se ovaj trend devastacije nastavi za koje desetljeće ćemo imati obalu koja će izgledati poput obale Čilea, Kalifornije i Australije, nećemo više biti vizualno dio kulturne baštine Mediterana, upozorio je Vidan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!