16:08 / 25.10.2020.

Autor: M.M./HRT

Zastupnici-liječnici o HUBOL-ovu pozivu da se sjete da su liječnici

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Maja Grba-Bujević kaže da je u ovoj teškoj situaciji kontraproduktivno prozivati bilo koga, osobito ako se nema uvid u njegov rad.
HDZ-ova saborska zastupnica i potpredsjednica Odbora za zdravstvo Maja Grba-Bujević reagirala je na poziv Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) da svi liječnici u Hrvatskom saboru i ostalim tijelima državne vlasti svoju političku aktivnost stave u mirovanje i vrate se liječenju bolesnih ljudi.

➡️
HUBOL pozvao liječnike u Saboru da se vrate liječiti bolesne    
➡️ Koronavirus - najnovije informacije    

Kaže da je u ovoj teškoj situaciji kontraproduktivno prozivati bilo koga, osobito ako se upire prstom u konkretnu osobu, ne imajući pravog uvida u njezin rad.

Ako se vratimo samo malo unatrag, vidjet ćemo da zapravo nikad nisam bila po mjeri nekih, napisala je zastupnica, navodeći kako joj se, za dugogodišnjeg profesionalnog iskustva upravljanja velikim sustavima prigovaralo da je stranački čovjek i da je protežira politika.

Potpuno nekorektno pokušavalo se difamirati moje stručno znanje. Upravo zato, kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti, poručila je.

Navela je i kako se stavila na raspolaganje ravnateljstvu Opće bolnice Karlovac za poslove specijalista anesteziologije i reanimatologije, osobito vikendima i blagdanima.

Oni koji me malo bolje poznaju, znaju da su moja obitelj i liječništvo moj životni odabir kojem sam u cijelosti posvećena, naglasila je.Poziv HUBOL-a komentirali su i SDP-ova Renata Sabljar Dračevac i Milan Vrkljan (DP).

Sabljar-Dračevac, inače predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, najavila je da će taj Odbor u ponedjeljak tematski raspravljati o stanju u zdravstvu i dugovima, a da će na sjednici sudjelovati i ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić.

Sabljar-Dračevac smatra da više nije dovoljno građanima davati preporuke nego obavezne mjere, pogotovo onih koje se tiču javnog prijevoza, školstva i slično jer je, ističe, situacija ozbiljna i sustav je neće moći podnijeti jer je veliki broj oboljelih zdravstvenih radnika.

Na svom facebook profilu je ranije napisala da se slaže s kolegama liječnicima iz HUBOL-a kako je ugroza urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava, zbog čega je i sazvala sjednicu Odbora. Krajnje je vrijeme za poduzimanje ozbiljnih mjera zaštite od pandemije. Zahvaljujem umirovljenim kolegama koji su voljni pomoći pacijentima, pri tome treba ih zaštititi kako nam se ne bi razboljeli. Na dispoziciji sam struci, dodala je.HUBOL-ov poziv je neprimjeren

Zastupnik-liječnik je i Milan Vrkljan (DP) koji neprimjerenim drži HUBOL-ov poziv.

Tražiti od ministra zdravstva, ravnatelja HZZO-a, svih ravnatelja, liječnika koji su u raznim administrativnim poslovima da se uključe u liječenje Covid-19 je neprimjereno, jer to nije bolest u kojima su oni visokosofisticirano pripremljeni i educirani, kazao je zastupnik i slikovito to objasnio.

To bi bilo kao da mene, sveučilišnog profesora koji se bavi endokrinološkim tumorima, pošaljete u salu za kateterizaciju da radim infarkt miokarda.

Znači, to je netko napravio za pet minuta slave, a unio je veliku pomutnju i među liječnike i među pacijente. Neprihvatljivo u ozbiljnom sustavu, uzvratio je Vrkljan na HUBOL-ov poziv.

Od 151 saborskog zastupnika, njih 11 su liječnici, osam ih je u Klubu HDZ-a, dvije u Klubu SDP-a, a jedan Milan Vrkljan u Klubu Domovinskog pokreta.
Osim Grbe Bujević, u HDZ-ovu Klubu liječnici su Ivan Ćelić, Goran Dodig (psihijatri) Mladen Karlić (ginekolog), Ivan Kirin (kirurg), Željko Reiner (internist), Hrvoje Šimić (fizijatar).

Liječnici su i Mostov Božo Petrov (psihijatar), SDP-ove Andreja Marić (internistica) i Renata Sabljar-Dračevac (psihijatrica) koja na HUBOL-ove prozivke odgovara da su i ona i Marić zaposlene u svojim ustanovama i uz saborsku dužnost, rade i svoj liječnički posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!