Zastupnici o pravu na izbor, Šeparoviću, manjku radnika...

29.06.2022.

11:28

Autor: Tatjana Munižaba/Podnevni dnevnik/HRT/Hina

Tatjana Munižaba iz Sabora - tema slobodnih govora bilo je pravo na pobačaj

Tatjana Munižaba iz Sabora - tema slobodnih govora bilo je pravo na pobačaj

Foto: HTV / HRT

Nakon jednotjedne stanke, Hrvatski sabor nastavio je 11. sjednicu u ovom sazivu. Kao i uvijek, srijedom sve je počelo počinje izlaganjima klubova zastupnika o temama izvan dnevnog reda. Novinarka Tatjana Munižaba za Dnevnik u podne javila je da su se za govore prijavili svi klubovi zastupnika, ali da ni IDS ni itko drugi nije spomenu uhićenja u Istri. Tema o kojoj se najviše govorilo je odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom se, praktički, ukida pravo na pobačaj, javila je Munižaba. 

Saborska zastupnica Mirela Ahmetović u ime Kluba zastupnika SDP-a poručila je u srijedu, u svjetlu vijesti iz Amerike, da neće odustati od borbe za pravo žene na izbor te poručila kako o tome neće odlučivati ni Katolička crkva niti klerikalne stranke.

O našim tijelima neće odlučivati ni Katolička crkva, duhovni mentor konzervativnim kontrarevolucionarima, niti klerikalne stranke i predstavnici, od kojih neki sjede i u ovom visokom domu, niti nesposobni ministar ili besprizorni ravnatelj bolnice. Na svaki takav pokušaj odgovorit ćemo žestoko i bez kompromisa. Religijski fanatici i fundamentalisti koji se drznu taknuti u naše ljudsko pravo neće se dobro provesti, bolje im je da odmah odustanu, tako im Bog pomogao, rekla je Ahmetoviću u slobodnom govoru.


Nekad su vještice lažno optuživane za ubijanje djece


Spomenula je pritom Maricu Vugrinec Sajković, posljednju vješticu koja je spaljena u Zagrebu 1751. godine, te nekadašnje vještice koje su lažno optuživane za ubijanje djece, ustvrdivši kako nije daleko analogija kojom će se i žene koje ne odustaju od svog prava na izbor možda početi etiketirati kao vještice.


U ime SDP-a i u svoje osobno ime imam poruku za prvake novog šovinističkog pokreta protiv žena: i ja sam takva vještica! I ja mislim da žena ima pravo na izbor. I ja sam ta, u vašim šovinističkim očima, bludnica i razvratnica koja ne da svoje pravo na izbor. I sve sam što vi, dežurni moralizatori, govorite da jesam, kaže Ahmetović.


Spremne smo stati ispred svakoga i boriti se za ono što nam pripada, nemojte misliti da ćemo se umoriti u borbi za naša prava, ustvrdila je zastupnica i poslala poruku svim ženama da nisu same.

Njemačka vlada odgovara na zastupnička pitanja u nekoliko dana


Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto prigovorila je što Vlada mjesecima ne odgovara na zastupnička pitanja, konkretno na njezina o prihodima odvjetničkog ureda od države ili državnih tvrtki predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića prije njegova imenovanja, te o troškovima arbitraže s MOL-om u Ženevi.


Povukla je pritom paralelu s Njemačkom gdje je u Bundestagu na zastupničko pitanje o odvjetničkim troškovima vezanim za sudske sporove pri nabavci maski njemačka vlada odgovorila u nekoliko dana.


Ova dva slučaja, te primjer funkcionalnosti pravnog poretka koji sam navela iz Njemačke, jesu odgovor zašto imamo divljačku korupciju, zašto su pošteni i radišni ljudi u Hrvatskoj na rubu siromaštva, to je i odgovor zašto su nam cijene osnovnih životnih namirnica skuplje ili jednako skupe kao u Njemačkoj, rekla je Vidović Krišto prozvavši premijera Andreja Plenkovića da štiti korupciju, krši Ustav i nanosi štetu hrvatskim građanima.


Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) upozorio je na nedostatak radne snage u turizmu i to ne samo u primorju nego i na kontinentu, konkretno u Nacionalnom parku Plitvička jezera.


Na raspisane natječaje NP Plitvička jezera javilo se tek oko trećine traženih radnika dok su istovremeno djeca sa završenom turističkom školom, koje je park stipendirao, na Zavodu za zapošljavanje jer je glavni uvjet u natječajima godina dana iskustva.


Zašto su takvi uvjeti, ovo je žalosno i sramotno, ovo je još jedna priča ih Hrvatske zbog političkog kadroviranja nestručnih i nesposobnih osoba, kazao je Pavliček.


Zahtjev za dugoročnim mjerama za ublažavanje udara inflacije


Marin Lerotić (Klub zastupnika IDS-a) pozvao je na donošenje dugoročnih mjera za ublažavanje udara inflacije ocijenivši da su dosadašnje bile vatrogasne.


Navodeći da prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 7600 kuna, medijalna 6300 kuna, a prosječna mirovina nešto manje od 3000 kuna, upozorio je da ti iznosi nisu dovoljni za dostojanstven život ni u normalnim vremenima, a kamoli sada.


Vrijeme je da se krene s ozbiljnim radnjama i pripremama za zaštitu standarda građana, istaknuo je Lerotić predlažući povećanja iznosa za uzdržavane osoba, povećanje neoporezivog studentskog dohotka i dodatno porezno rasterećenje.


Pozvao je i na produljenje mjera koje se tiču energenata, odnosno plina i električne energije, te na dodatnu intervenciju na cijenu goriva.

Mrak Taritaš i Bartulica o američkoj presudi


Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je da pravo na pobačaj u Hrvatskoj treba zaštititi Ustavom upozorivši na odluku Vrhovnog suda SAD-a, koji je ukinuo presudu Roe protiv Wadea kojom se na saveznoj razini američkim ženama jamčilo pravo na pobačaj od 1973. godine.


- Pravo na pobačaj treba upisati u naš Ustav. Sad je prilika da to učinimo, upozorenje koje je došlo iz SAD-a trebalo bi nam biti dovoljno, rekla je Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnim govorima u Saboru.


Navodeći kako je u našoj zemlji pobačaj zakonom dozvoljen, Mrak Taritaš drži da to ne znači da je i dostupan. 


- Masovni prizivi savjesti po bolnicama, od kojih neke onda uopće ne pružaju tu uslugu pacijenticama, su zakonsko uređenje tog pitanja ismijali i izokrenuli, rekla je.


Za razliku od nje, Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) rekao je da je odluka američkog Vrhovnog suda veliki dan za ProLife pokret u cijelom svijetu. Drži i da je naš Ustavni sud po tom pitanju donio pogrešnu odluku ocijenivši da ona nije samo pogrešna nego i nekoherentna. 


Onima koji su za pravo na izbor Bartulica je poručio da se mogu ljutiti, ali da će se morati pomiriti s tim da nisu na pravoj strani.


- Niste na pravoj strani. Dugo je trebalo, ali dočekali smo ovu odluku. Budimo u skladu sa znanstvenim spoznajama koje kažu da život počinje začećem, ne možemo to ignorirati, kazao je. 

Upozorivši na problem poskupljenja cijene električne energije za vodovod Cetinske krajine i brdsko-planinskih područja za 500 posto Miro Bulj (Klub Mosta) rekao je kako nitko od nadležnih za to ne želi čuti. 


- Nitko neće da čuje, prave se gluhi, rekao je. Naveo je i da sliv rijeke Cetine proizvodi 40 posto hidroenergije naše zemlje, a HEP se oglušuje iako ima dobit od 1,5 milijardi kuna godišnje, a narodu tamo "ne vraća ništa".  


Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) upozorio je na slučaj u Novom Vinodolskom gdje je deložirano pet romskih obitelji s 40-tak članova koji su tamo stanovali već 50 godina u objektu u vlasništvo lokalne komunalne tvrtke u jako lošim uvjetima.


- Sada više nemaju niti to. Niti Grad Novi Vinodolski niti jedna druga institucija nisu našli makar neki privremeni smještaj, rekao je dodavši kako se pita bi li institucije isto tako postupale da su u pitanju obitelji hrvatske nacionalnosti. 

Benčić: Povezanost djelatnika SOA-e s nekretninskim biznisom 


Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je na povezanost visokopozicioniranog djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s nekretninskim biznisom u kojem sudjeluju i vlasnici Prvoga plinarskog društva te visokopozicionirani članovi Domovinskog pokreta. Navela je da u luksuznoj zgradi u Zagrebu s četiri stana i četiri etaže žive poduzetnik Romeo Krešić, bivši zamjenik šefa SOA-e Josip Jurčević, aktivni djelatnik SOA-e Davor Franić te šef Domovinskog pokreta Mario Radić.


Benčić čudnim smatra da SOA ne vidi nikakvo sigurnosno pitanje oko toga da njihov visokopozicionirani djelatnik ostvaruje financijsku korist od utjecajnih grupa vezanih za plinski biznis ruskog podrijetla u Hrvatskoj.


Na to su joj odgovorili zastupnici Domovinskog pokreta Danijel Spajić i Stipe Mlinarić poručivši da proziva ljude i govori neistine jer Mario Radić nije nikakav vlasnik plinskog biznisa. Spajić je pozvao SOA-u da provjeri Možemo! i od kuda dobivaju novac rekavši da je "ekipa iz Možemo! najveća prevara u RH".


Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da je Europska komisija ministricu poljoprivrede Mariju Vučković upoznala s velikim zamjerkama, među ostalim, i na tzv. vinsku omotnicu iz koje je veliki iznos dobila tvrtka Blato 1902. iza koje stoje obitelji Miroslava Šeparovića i HDZ-ovog saborskog zastupnika Branka Bačića.


Navela je i da je Europska komisija u zadnjih nekoliko mjeseci provela niz revizija hrvatskog poljoprivrednog sektora i otkrila velike nepravilnosti zbog čega će naša zemlja ostati bez pola milijarde kuna sredstava za izravne potpore i Fonda za ruralni razvoj.


Na to joj je odgovorio prozvani Bačić rekavši da se radi o tvrtki koja je poput brojnih više stotina vinara u Hrvatskoj na javnom pozivu ispunila uvjete i kriterije te dobila sredstva poput drugih vinskih kuća. 


HDZ-ov Marko Pavić negirao je da imamo problema s europskim fondovima kazavši kako tzv. vinska omotnica nije do kraja iskorištena. Uz to, da imamo problema u dodjeli EU fondova, jučer ne bi dobili 700 milijuna eura isplate iz Bruxellesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!