13:35 / 14.04.2020.

Autor: E.L.S./HRT

Zastupnici od srijede opet u zgradi na Markovu trgu

-

-

Foto: - / -

Dogovoreno je glasovanje u petak, najveći dio zastupnika će biti u sabornici, ali dvije druge grupe nalazit će se u druge dvije prostorije.
Nakon gotovo 4 tjedna, saborski zastupnici sutra se vraćaju u zgradu na Trgu svetog Marka.

Uoči sjednice sastalo se Predsjedništvo Sabora na kojem je istaknuto da će zastupnici nastaviti zasjedati prema dosadašnjim posebnim pravilima.

Počeli su i razgovori o izmjeni Poslovnika.

- Dogovoreno je da će se do daljnjega nastaviti raditi po pravilima koji su definirani ranije. Svaki će klub imati pravo da 2 zastupnika budu nazočna u sabornici, u pojedinačnim raspravama klubovi će moći koristiti i ostale zastupnike i zastupnice - izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Pojasnio je kako je dogovoreno da se počinje s razgovorima o izmjenu poslovnika koji bi definirao situaciju u kojoj se nalazimo - epidemije ili globalne pandemije i težili bi, kaže, da se vodi računa o proporcionalnosti - klubovi koji imaju veći broj zastupnika imaju i veći broj nazočnih u sabornici te mogućnost za veći broj rasprava u odnosu na klubove koji su manji.

Dogovoreno je glasovanje u petak, najveći dio zastupnika će biti u sabornici, ali dvije druge grupe nalazit će se u druge dvije prostorije kako bi se vodilo računa o udaljenosti između zastupnika.

Zastupnici smatraju da su radili dobro i korektno te će se truditi i dalje nastaviti s dobrim radom i u teškim okolnostima.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Jandroković je rekao da je nakon potresa sabornica sigurna, prizemlje, 1. i 2. kat su sigurni, 3.i 4. kat su i dalje izvan uporabe i tako će biti do daljnjega, a trajat će mjesecima, pretpostavlja.

Jandroković je komentirao i prijedloge oporbe, rekavši da će prioritet imati vladini zakoni.

- Doći će na red, postoje prioriteti i dinamika. Najvažniji su zakoni koje predlaže Vlada - poručio je i naglasio da je važno da svatko u ovoj situaciji ima razumijevanja za druge.

Naglasio je i kako neće biti razumijevanja za one koji se pokušavaju okoristiti u ovoj situaciji.

- Svatko tko predstavlja određenu grupu građana mora biti dovoljno širok i shvaćati situaciju. Boriti se samo za sebe, znači potapati onu drugu stranu. Moramo razumjeti jedni druge - poručio je.

Smatra da je Hrvatska spremna izdržati i puno duže od navedena tri mjeseca, nije lako, kaže, ali nismo sami u tome.

- I najveće zemlje mijenjaju pravila igre, i Europska unija šalje poruke da pravila od jučer više ne vrijede - istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!