18:41 / 18.03.2021.

Autor: M.N./HRT

Zatražen novac iz Fonda solidarnosti Europske unije za štete od potresa

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uputilo je danas Europskoj komisiji Zahtjev za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije te je zatražilo isplatu predujma.

Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene potresom na Banovini i okolnom području, sukladno pravilima Europske unije, iznosi 41,6 milijardi kuna (5.508.740.811 EUR ) što čini 10,21 % BND-a (bruto nacionalnog dohotka) Hrvatske i više je od 0,6 % BND-a Republike Hrvatske tj. minimalne vrijednosti izravne štete kako bi se ista mogla proglasiti elementarnom nepogodom velikih razmjera.


„S obzirom na to da procijenjena šteta iznosi 10,21% bruto nacionalnog dohotka i čini proglašenu elementarnu nepogodu nepogodom velikih razmjera, danas smo uputili zahtjev za dodjelu sredstava iz EU Fonda solidarnosti te očekujemo isplatu predujma do kraja ove godine.“, istaknula je ministrica Nataša Tramišak koja je zahtjev uputila povjerenici Europske komisije Elisi Ferreiri.


Hitne mjere za koje se mogu dobiti sredstva iz Fonda su:

    • vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja;

    • pružanje privremenog smještaja i financiranje službi spašavanja, radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva;

    • osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine;

    • čišćenje područja pogođenih katastrofom, uključujući prirodna područja, u skladu s, kad je to primjereno, pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!