08:16 / 29.09.2021.

Autor: M.M./HRT

Prometni čepovi zbog zatvorene Selske, evo kakvo je stanje na terenu

U tijeku sanacija Selske ceste

U tijeku sanacija Selske ceste

Foto: HTV / HRT

Sinoć je zatrpana rupa na zagrebačkoj Selskoj cesti iz koje je prodrla voda. Sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda je završena i većina kućanstava dobila je vodu. Potpuna normalizacija cijelog sustava očekuje se danas. Selska cesta, na dijelu od Ozaljske do Krapinske, za sav promet bit će zatvorena do ponedjeljka.

- Bila je mirna noć. Cijev je popravljena, rupa zatrpana i sad su na terenu radnici Zagrebačkih cesta koji popravljaju cestu. Sve bi trebalo biti završeno do petka navečer, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet. Istaknuo je da je u nedjelju bilo 19 prijava štete, a jučer pet. Naglasio je kako nema vremenskog ograničenja za prijavu štete. Građanima je poručio da mogu biti mirni, polica osiguranja postoji i bit će obeštećeni. 

Gdje je nestalo 300 milijuna eura namijenjenih za sanaciju mreže?

Na pitanje je li trebalo prije riješiti ovaj problem, Korlaet je rekao da je 2007. godine Holding izdao obveznice na londonskoj burzi u vrijednosti od 300 milijuna eura.

- Ti su novci trebali biti potrošeni za sanaciju vodoopskrbne, kanalizacijske i plinovodne mreže, ali potrošeni su na nešto drugo. Četrnaest godina taj plan postoji, ali nije realiziran.  

Puknuće cijevi uzrokovalo je zatvaranje ceste, što je dovelo do velikih prometnih gužvi.

- Promet i komunalna infrastruktura, gospodarenje otpadom i stanje zgrada grada Zagreba je zapušteno, oronulo, zanemareno. Preuzeli smo grad koji je jako zapušten i našli smo se u nezahvalnoj situaciji. Planovi postoje, ali morat ćete nam dati vremena jer smo zatekli grad u nezavidnoj financijskoj situaciji, istaknuo je zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika.

Ravnatelj: Očekujem da će se učenici u školu vratiti u ponedjeljak

Ravnatelj škole, koja je najviše stradala pri jučerašnjem puknuću cijevi, rekao je da je u pojedinim prostorijama voda bila visine do 1,5 m.

- U sportskoj dvorani oštećen je parket i drveni dijelovi. Srećom, sprave nisu oštećene. U ovom dijelu nalaze se i arhiva te kotlovnica, koje su također pretrpjele štetu, ali ne toliko veliku, kao što je to u prostorijama učeničkog doma gdje su restoran i kuhinja, rekao je ravnatelj Stipe Perišić.

Istaknuo je kako očekuje da bi se ukupna šteta mogla sanirati do kraja godine.

Kad je riječ o nastavi, ravnatelj Perišić rekao je da će se ona ovaj tjedan održavati online, ali da očekuje da će se učenici u školu vratiti u ponedjeljak. 

Sastanak ministra Ćorića i gradonačelnika Tomaševića

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslijepodne će se sastati ministar Tomislav Ćorić i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima. Razgovarat će o daljnjoj modernizaciji vodoopskrbne mreže u gradu.

Atalić: Može se očekivati još sličnih puknuća

Jučerašnje je puknuće drugo puknuće na Selskoj cesti u tri dana.

Josip Atalić, profesor s Građevinskog fakulteta i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, gostujući u središnjem Dnevniku, rekao je da se može očekivati još sličnih puknuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!