11:07 / 28.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Tomašević: Razvoj komunalne infrastrukture nam je prioritet

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Na početku konferencija za novinare u predvorju Gradske uprave gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević se ispričao svim građanima koji žive u Selskoj ulici i koji su imali poteškoća u nedjelju i danas zbog puknuća magistralnog vodovnog cjevovoda koji prolazi ispod te ulice. Ispričao se i svim institucijama čije se zgrade nalaze na tom području. Uz poruku građanima da prijave štetu, jer postoje police osiguranja za takve slučajeve, Tomašević je najavio sastanak s nadležnim ministrom Ćorićem zbog daljnje modernizacije vodoopskrbne mreže u gradu.


- Radi se o magistralnom cjevovodu iz 1964. godine. Nilo je u međuvremenu nekih zahvata na njemu, međutim on nije predviđen za ovakve manipulacije kave su bile na njemu zadnjih dana i zadnjih godina, poručio je Tomašević.

- Povećanje stanogradnje, posebno to možete vidjeti na Trešnjevci, nije uvijek pratio razvoj komunalne infrastrukture. To vrijedi za vodoopskrbu ali i za odvodnju. To je nešto što nam je prioritet da promijenimo u idućem razdoblju, rekao je.

Gradonačelnik kaže da je prva dojava bila nešto prije 5 sati ujutro.

- Na teren su odmah izašli vatrogasci, Vodoopskrba i odvodnja, policija... Dogradonačelnik i ja smo došli na lokaciju oko 5.45 ujutro kada je voda već biula zaustavljena. Ona je danas puno brže zaustavljena nego u nedjelju zato što se radi o drugačijem sustavu. Ukupno je intervenirano na 7 lokacija, 3 stambena objekta, cesti te 3različite ustanove u sklopu jedne zgrade. Najviše je oštećena škola u kojoj je poplavljena dvorana, uredi, a i stan u kojem živi domar, ističe gradonačelnik.

Kaže kako se ovakve stvari nažalost događaju, pucaju cijevi i u drugim gradovima, postoji polica osiguranja tako da građani koji su imali štetu mogu ih prijaviti, sve se informacije nalaze na stranicama Vodoopskrbe i odvodnje, i ta će šteta biti pokrivena. 

- Što se tiče uzroka, naravno da ovaj je događaj vjerojatno povezan s onim u nedjelju. Radi se o istom magistralnom cjevovodu. On je bio pod većim naprezanjem i zbog toga je vjerojatno došlo do pucanja. Vodoopskrba se vratila na lokaciju, osim u dvije ulice. Očekujem da se stanje brzo normalizira, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik se ispričao i ostalim stanovnicima zapadnog dijela grada jer su zapeli u prometnoj gužvi tijekom jutra te najavio da će južni dio koji je stradao u nedjelju biti otvoren za promet sutra navečer, a sjeverni dio, koji je stradao danas, će biti otvoren do kraja tjedna.

- Radi se o starom cjevovodu, razvoj infrastrukture nije pratio stanogradnju, puno je stanogradnje, ovo je bitan cjevovod za opskrbu vodom cijelog zapadnog Zagreba. Čuo sam se s ministrom Ćorićem jutros oko daljnje planove modernizacije infrastrukture, odnosno vodoopskrbne mreže u Zagrebu, o povlačenju novca iz EU fondova. Postoje sredstva koja će Grad sigurno iskoristiti. Ono što nas čeka je povlačenje većih sredstava iz EU fondova za modernizaciju vodoopskrbne mreže kako bi konačno smanjili gubitke vode u cijevima i prevenirali ovakve događaje u budućnosti. O tome ćemo sutra popodne ministar Ćorić i ja imati sastanak gdje ćemo razgovarati o suradnji Grada Zagreba, Hrvatskih voda i naravno, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik se osvrnuo i na trostruko ubojstvo malodobne djece u subotu u zagrebačkom naselju Mlinovi, za što je osumnjičen njihov otac, 56-godišnji austrijski državljanin, pozvavši medije da ne objavljuju detalje pogreba koji će se održati ovaj tjedan.

- Vidio sam da su već bile neke informacije Hrvatskog novinarskog društva no budući da smo u kontaktu s majkom i širom obitelji, ovim putem bi zamolili medije da se detalji pogreba koji će biti ovaj tjedan ne objavljuju u medijima. Obitelj moli da to bude u krugu obitelji i da se ne izvještava o mjestu i vremenu pogreba. Mi smo u gradu Zagrebu u komunikaciji i osigurali smo sve što smo mogli, ponudili smo različite vrste pomoći. Postoje timovi za psihološku podršku koji su u školi i vrtiću, vezano za pomoć osoblju da se nosi s ovim groznim događajem, kao i podršku djeci i roditeljima iz tih vrtića. I tu bih stao, završio je gradonačelnik Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je da je raspisan natječaj za direktora Zagrebačkog velesajma.

Novi rejting Grada Zagreba koji je objavila agencija S&P potvrdivši rejting BB uz stabilne izglede Dolenec je ocijenila pozitivnim signalom.

- To je važan dio našeg plana kratke i dugoročne stabilizacije financija grada." , kazala je.

Osvrnula se i na prošlotjedni slučaj Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

- Razriješili smo troje članova ispred Grada Zagreba kao osnivača. Imenovali smo troje novih članova - kao predsjednicu Gordanu Keresteš, redovnu profesoricu Katedre za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta, te članove Andreju Jambrošić Sakoman, specijalisticu psihijatrije s Klinike za psihijatriju Vrapče te Loru Vidović, koja je bila Pučka pravobraniteljica te predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Posao Upravnog vijeća je da prihvati ostavku bivše ravnateljice, imenuje vršitelja dužnosti i raspiše novi natječaj za ravnatelja Poliklinike, objasnila je Dolenec. 

Tomašević: Teško je reći da u Zagrebu više neće biti novih puknuća cjevovoda

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako mu je "teško reći da u Zagrebu više neće biti novih puknuća cjevovoda" te je, uz ispriku građanima, obećao da će Gradskoj upravi komunalna infrastruktura i njezin razvoj biti prioritet.

- Nadam se da ne, ali to je teško za reći, ustvrdio je Tomašević odgovarajući na pitanje novinara. Napomenuo je i kako je Vodoopskrba i odvodnja jučer najavila da bi moglo doći do novih puknuća jer je to domino efekt kada se tako bitan cjevovod, koji je pod dosta velikim tlakom, zaustavi, kao što je napravljeno nakon puknuća u nedjelju.

Na pitanje bi li promptno smijenio Upravno vijeće poliklinike da glavni urednik portala H-alter, kojemu je na zahtjev te ustanove sudski zabranjeno pisati o Poliklinici, nije član političke platforme Možemo!, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je da bi.

- Naravno da bih, jer se radi o događaju i presudi i o samom potezu traženja sudske zabrane izvještavanja medija u budućnosti o radu Poliklinike i ravnateljici. To su osudili svi politički akteri u ovoj zemlji, od onih koji su na poziciju vlasti do onih koji su u oporbi, kazao je.

Poručio je da je zdravorazumski da su zabranu tim potezom osudili, ali ujedno i poslali poruku svim gradskim ustanovama i poduzećima i gradskim uredima, da moraju biti podložni javnoj kritici i na kritiku odgovarati argumentima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!