Zatvaraju im terase uoči početka Eura

10.06.2021.

07:00

Autor: Lucija Judnić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Terasa kafića

Terasa kafića

Foto: HTV / HRT

U jeku borbe za produženje radnog vremena na terasama kafića za još jedan sat (do ponoći), tri kafića na jarunskoj tržnici, u Zagrebu dočekao je hladan tuš - iz Grada im je stigao dopis da zbog radova na toplovodu moraju ukloniti terase kako bi HEP toplinarstvo moglo obavljati radove. 

Unutra kafići ne mogu raditi, a baš kad su se, zahvaljujući nogometu, nadali zaraditi ponešto, stiže nov udarac - odluka o zatvaranju terasa na 45 dana zbog radova na vrelovodu.

- U prilogu je bila i odluka HEP toplinarstva da smo u roku 7 dana dužni ukloniti naše terase radi izmjena vrelovoda, i u tom dopisu piše da ćemo biti zatvoreni od 15.06 do 31.07. Pali smo u nesvijest, kaže Dražen Biljan, vlasnik Egoist barova i dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba.

- Kakvi su to radovi koji traju mjesec i pol dana na terasi? Zgrade se sagrade za to vrijeme. Postoji li mogućnost da se taj period skrati i postoji li mogućnost da se odogodi nakon eura, pita Danko Balač, regionalni voditelj Leggiero barova.

Traže da se radovi odgode za mjesec dana, jer u petak počinje Europsko prvenstvo u nogometu što bi im svakako popravilo promet.

- Problem je tajming u vrijeme Europskog prvenstva u nogometu i problem je rok trajanja 45 dana. I dalje nam nije jasno šta se radi 45 dana. I možda najveći problem, problem komunikacije. Ovo je sigurno plan za koji se zna gotovo godinu dana jer čujemo da su sredstva iz EU-a, a mi smo doznali dva dana prije nego što moramo maknuti terasu, ističe Nikola Protuđer, vlasnik Teatro bara.

Iz HEP-a poručuju da su prije dva dana dobili zahtjev od ugostitelja te da su spremni prilagoditi termine radova.

- Svakako ćemo imati uu vidu njihove potrebe, ili da se taj period prolongira ili se u krajnjoj liniji skrati da ne bude 45 dana kako je najavljeno. Razmotrit ćemo i sa svakim ćemo pokušati naći neki modus koji bi ugostiteljima omogućio koliko toliko normalno funkcioniranje. Znamo da se sad bliži u euro, terase će biti krcate i probat ćemo prilagoditi terminske planove, kaže Jurica Brnas, rukovoditelj Službe za eksploataciju HEP Toplinarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!