Zatvaraju se COVID odjeli, veći broj bolesnika s drugim dijagnozama

25.05.2021.

15:43

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT


S obzirom na to da je u Primorsko-goranskoj županiji znatno pao broj oboljelih, a samim time i hospitaliziranih pacijenata, u riječkim bolnicama zatvaraju se Covid odjeli. Prije više od mjesec dana u bolnicama se od COVID-a liječilo oko 230 pacijenata, a sad ih je 50-ak. 

- Situacija je dobra, zasada. Jutros zbrajamo brojke i sigurni smo da će ih biti ispod 50. Zadovoljni smo da možemo ići u smanjivanje COVID odjela i povećavanje opsega drugog posla. Imam uvid u kirurški dio, i već smo na 80 posto standardnog posla, kaže prof. dr. Alen Protić, predstojnik klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli u KBC Rijeka.

Otvorena ostaju tri COVID odjela, kao i jedan odjel intenzivne njege

- Od tih tri COVID odjela imamo infektologiju, koja nam je odigrala značajnu priču u smislu trijažne službe, a ostali Covid odjeli su odradili izvrstan posao jer se uvela jednostavna neinvazivna ventilacija - na taj način smo smanjili priljeve u intenzivnu jedinicu i možemo se više posvetiti najtežim bolesnicima, kaže Protić.

Voditeljica COVID 2 odjela, dr. Simona Komen, kaže kako se na tom odjelu trenutno nalazi 10 pacijenata, a ukupan kapacitet odjela je 28 pacijenata. Uz naše osoblje koje se nalazi unutra s pacijentima, mi na kamerama kontinuirano pratimo pacijente i možemo komunicirati s njima putem interfona, objašnjava Komen.

U bolničke ambulante vraća se sve veći broj 'drugih' bolesnika

U bolničke ambulante vraća se sve veći broj bolesnika s drugim dijagnozama kojima su zbog trećeg epidemijskog vala i zaustavljanja tzv. hladnog pogona prolongirani bolnički termini. Pod COVID režimom još će neko vrijeme biti prostori Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju u koju se trenutno smještaju postcovid pacijenti i dio bolesnika koji se u bolnici liječe zbog drugih dijagnoza, ali u ovim prostorima borave u izolaciji zbog sumnje na koronavirus.

Ujedno, nakon tjedan dana obustave rada zbog implementacije novog sustava za planiranje radioterapije, Klinika za radioterapiju i onkologiju od ponedjeljka je počela s redovnim radom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!