COVID pozitivni moći će polagati maturu na jesen i pod istim uvjetima upisati fakultet

25.05.2021.

09:56

Autor: V.G./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Državna matura

Državna matura

Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Danas završava nastava za maturante. Prošloga petka već se dio maturanata oprostio od svojih srednjoškolskih klupa. Nakon još jedne pandemijske nastavne godine koju su proveli dijelom u učionicama, a dijelom kod kuće - došao je kraj srednjoškolskom obrazovanju. No, čekaju ih prema mnogima onaj možda najteži dio - ispiti državne mature. Ove godine državna matura se jako razlikuje od prethodnih, a posebno za učenike s potresom pogođenog područja.

Matura uvijek ostaje ispit zrelosti i stresa, bez obzira kako se odvijala ili kad smo je položili, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, dodajući da će učiniti sve da ove godine tog stresa bude što manje.

- Vjerujem da će maturanti unatoč svim poteškoćama pokazati zrelost, poručio je Filipović gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".


Dodaje kako će učiniti sve da priprema za maturu učenicima s Banovine bude što bolja, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje bit će prisutan na polaganju mature iz obveznih predmeta.

Filipović tvrdi kako nema zastoja u pripremi državne mature.

- Državna matura provodi se već 12 godina, neki ljudi su u tome od samog početka. Na razini škola, u više od 360 ustanova, izuzetno su nam važni ispitni koordinatori, nastavnici koji će dežurati i ravnatelji. U simbiozi svih dionika, mislimo da ćemo to uspješno napraviti.

Učenici koji će eventualno biti pozitivni na koronavirus u vrijeme polaganja državne mature, moći će joj pristupiti u jesenskom roku. Važno je napomenuti da će moći upisati odgovarajući fakultet pod istim uvjetima kao i učenici koji su maturi pristupili u ljetnom roku.

Govoreći o pripremama za maturu koje su sve popularnije, Filipović je rekao da bi bio sretan kad bi postigli da učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole ne moraju na instrukcije.

- Onog trenutka kad budemo imali obrazovni sustav u kojem učenik ne mora ići na instrukcije i ne mora na pripreme za maturu, smatrat ću da smo uspjeli napraviti sustav kakav učenici zaslužuju. Temeljna pretpostavka da svi imaju istu šansu, time se dovodi u pitanje. Meni je žao da dodatne pripreme iziskuje stres i materijalna sredstva. Obrazovni sustav je dobar, ali daleko od onog što učenici zaslužuju, rekao je Filipović.

Sunčica Findak i Vinko Filipović

Sunčica Findak i Vinko Filipović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Findak: Maturantima na Banovini nije lako

- Mnogi maturanti pripremali su se u kontejnerima, pandemija plus potres, njima nije nimalo lako. Pisati ispite državne mature u Petrinji, Glini, Sisku nije isto kao u ostalim dijelovima Hrvatske. Zna se da ista pravila vrijede za sve i oni ne razmišljaju da im se trebalo nešto olakšati, rekla je Sunčica Findak, komentatorica HRT-a.

Findak kaže kako je zabrinjava današnja norijada.

- To su mahom punoljetne osobe. Žao mi je da oni nisu uključeni u prioritetne skupine za cijepljenje. To su neke države učinile, možda bi bilo svima lakše pa i ravnatelju, kazala je.

Lani su neke europske države zbog epidemije koronavirusa otkazale završne ispite, a neke to planiraju i ove godine učiniti.

- Neke pokušavaju modificirati, olakšati, a neke kombiniraju završne ocjene plus ocjene tijekom cijelog školovanja. Primjerice, u Francuskoj je lani prvi put od Napoleona otkazana matura. Ove godine će biti. U Italiji je lani matura bila uživo, s profesorima, uz razmak i maske. To planiraju i ove godine. Pismeni ispit neće biti niti ove godine. Poljska, kao i mi pišu ispite državne mature. Svaka država misli da čini najbolje za svoje srednjoškolce, kazala je Findak.

Lovro Zagorac

Lovro Zagorac

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Maturant iz Gline: Nije fer, ali vjerujem da nećemo biti zakinuti

Lovro Zagorac
, maturant Srednje škole Glina, smatra kako unatoč svim nedaća maturanti s Banovine neće ostati zakinuti na maturi te da će je dobro odraditi.

- Imam osjećaj da to nije sve fer, dok su jedni u sobi učili, drugi su bili na terenu i pomagali ljudima. Nije fer, ali opet mora se odraditi fer, rekao je maturant iz Gline.

Kaže kako su on i kolege prihvatili situaciju onakvom kakva jest.

- Nije bilo većih problema, bilo je možda na početku, jer smo shvatili da nitko od nas tijekom tog potresnog razdoblja nije primio knjigu u ruke, rekao je.

Zagorac je rekao da je većina njegovih kolega išlo na pripreme za maturu.

- Mislim da je to relativno ok, da vas potakne da krenete učiti. Morate dobiti taj start, teško ga je dobiti sam, morate imati veliku dozu samokontrole da sami krene učiti. Instrukcije su dobre da vas cimnu da krenete naprijed, rekao je Lovro Zagorac dodajući da je protivnik instrukcija za redovnu nastavu, rekao je. 


Lovrin budući odabir su - psihologija, pedagogija ili japanski jezik i kultura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!