U Karlovcu sve manje djece, zatvorena još jedna područna škola

26.09.2022.

17:04

Autor: Tamara Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Razred - ilustracija

Razred - ilustracija

Foto: HTV / HRT

Popis stanovništva potvrdio je ono što su svi znali - sve nas je manje i sve smo stariji. Tomu u prilog idu i podaci o broju rođene djece. Karlovačka županija samo je jedna u nizu onih koji se bore s negativnim prirodnim prirastom. Svake je godine sve manji broj djece upisane u škole, što dovodi do zatvaranja područnih škola. Još prošle godine Karlovac ih je imao 10, a sada već jednu manje.  

U prvi razred osnovne škole u Karlovcu je upisan 31 učenik manje nego lani. To je cijeli jedan razred. U neke škole ide samo četvero učenika.

Karlovačka županija dijeli prosjek s ostatkom Hrvatske. Samo malo više od 14 posto stanovnika u dobi je do 14 godina, što je znatno manje u odnosu na prošle godine.

Smanjenje broja djece u Karlovačkoj županiji najbolje se oslikava preko broja školskih zgrada koje jesu ili nisu u funkciji. Tako se prije rata u županiji nastava održavala u čak 108 objekata. Danas je stanje znatno drukčije, nastava se održava u sedamdesetak zgrada.

Posljednja škola koja je zatvorila vrata je područna škola u Stativama.

Nije jedina. Na širem području grada još je jedna područna škola bez ijednog upisanog učenika, a na području županije njih čak šest. One su još otvorene zbog učenika viših razreda, no, očito, i te škole čeka ovakva sudbina.

- S obzirom na smanjenje broja učenika moguće je da će još neka područna škola s manjim brojem učenika jednostavno morati biti zatvorena, ističe pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko

Školske zgrade uglavnom stoje prazne i napuštene. Samo su rijetke prenamijenjene, poput ove u Zadobarju.

Četverogodišnja škola od ovoga je proljeća - vrtić.

Nekada dvije učionice, sada dvije jasličke skupine.

- S 1. 9. otvorili smo i drugu skupinu. Također smo sve renovirali i prilagodili naravno jasličkoj dobi. Trenutno se vani uređuje igralište, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Danka Pavletić

Marina Belavić
sada je odgojiteljica u vrtiću, a donedavno je ovdje išla u školu.

- Osjećaj je predivan, evo, stvarno se nisam nikada ovom nadala. U djetinjstvo me svaki put vrati kad dođem tu na posao, ističe odgojiteljica u Područnom vrtiću Zadobarje Marina Belavić. 

U zgradi je sad tridesetero djece. No samo ih je nekoliko s ovog područja, što znači da vjerojatno ovdje više nikada neće biti škola. 

Karlovačka županija još je 2017. pokrenula projekt otvaranja vrtića pri osnovnim školama u općinama.

Zgrade su, naime, građene za mnogo veći broj djece nego što ih realno pohađa. 

Posljednji je otvoren u Plaškom. 

- Otvoriti dječji vrtić u školi pokazuje se kao jedna racionalna mjera jer u jednoj zgradi koristite jednu kuhinju, koristite sustav grijanja i za školu i za dječji vrtić, racionalizirate i energente i resurse, isto tako i ljudske resurse jer ne otvarate novu ustanovu dječjeg vrtića, poručuje karlovačka županica Martina Furdek Hajdin

Vrtić i škola pod istim krovom - jedinstven je to projekt u Hrvatskoj, a u županiji se nadaju da će to biti poticajna demografska mjera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!