16:48 / 18.09.2018.

Autor: HRT

Završena prva faza sanacije Karepovca

-

-

Foto: - / -

Završena je prva faza sanacije splitskog odlagališta Karepovac. U povodu toga održana je prezentacija dosad učinjenog.
Završena je prva faza sanacije splitskog odlagališta Karepovac. U povodu toga održana je prezentacija dosad učinjenog, a odlagalište su zatim obišli gradonačelnik Andro Krstulović Opara i gradski vijećnici.

"Prezadovoljan sam dosadašnjom dinamikom sanacijskih radova", rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Po njegovim riječima, područje odlagališta otpada Karepovca bit će zdravi prostor u kojem više neće biti "loših emisija i otpadnih voda". "More i priobalje će nam biti zdravo, okolni maslinici i polja bit će zdravi, a građani će dobiti, nadam se za godinu i pol, zelenu plohu koja će ih podsjećati na mali Marjan", rekao je Krstulović Opara te dodao da će za godinu i pol početi ozelenjavanje brda koje je oblikovano od iskopa i premještanja starog otpada te prekriveno zemljom.

Splitski dogradonačelnik Nino Vela istaknuo je kako je dosad završen najneugodniji dio sanacijskih radova na Karepovcu i "više neće biti ispuštanja neugodnih mirisa". Rekao je kako se sada gradi kaseta u koju će se odlagati otpad do završetka regionalnog centra za gospodarenje otpadom, a u tijeku je i izgradnja infrastrukture oko Karepovca: nasipa, kanala za oborinske i procjedne vode, jezero za prihvat tih voda te pristupna hidrantska mreža i pristupne ceste.

Po njegovim riječima, u tijeku su pregovori s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da nakon završetka infrastrukture počne druga faza radova na Karepovcu. "U toj drugoj fazi novooblikovano brdo bi bilo zaštićeno od ispiranja i erozije tako što će ga se prekriti brtvenim slojem koji će biti vodonepropustan i štitit će brdo od procjeđivanja oborinskih voda, a taj će brtveni sloj također štititi i od isplinjavanja plinova iznutra", objasnio je Vela. Dodao je da će se na taj brtveni sloj ugraditi zemljani sloj sa zelenilom koje će brdo na Karepovcu učiniti zelenim.Osim o samoj sanaciji govorilo se i o razdvajanju otpada. Jer da se on odvaja, stometarsko brdo smeća na istoku Splita bilo bi mnogo niže. U Splitu taj proces ide sporo. Od 350 lokacija predviđenih za zelene otoke dosad je realizirano svega 40. Problem je, kažu, u nižim razinama vlasti, gradskim kotarevima. Ne zaboravimo da se na Karepovac dnevno doveze 200 kamiona otpada. Mjesta više nije bilo i za sanaciju je, kažu, doista uhvaćen - zadnji vlak.

Problem otpada bio je i jedna od tema Skupštine Splitsko dalmatinske županije. Konačno rješenje bila bi izgradnja Regionalog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Najviše za mjesec i pol očekuje se potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta Centra s mjerodavnim ministarstvom, rečeno je. Građani predugo čekaju na rješavanje problema otpada, svjestan je župan. Nažalost nismo svi u vertikali vlasti uvijek disali istim plućima, istaknuo je Blaženko Boban kada je riječ o završetku projekta Centra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!