Zbivanja u Ukrajini vratila im sjećanja na rat u Hrvatskoj

02.04.2022.

09:50

Autor: Marina Gantar/HRT/IMS

Početak ruske agresije na Ukrajinu Emila Sopku emotivno je vratio u zbivanja u ratnom Osijeku 1991.

Početak ruske agresije na Ukrajinu Emila Sopku emotivno je vratio u zbivanja u ratnom Osijeku 1991.

Foto: HTV / IMS

Od početka ruske invazije na Ukrajinu iz te je zemlje izbjeglo više od 4 milijuna ljudi. U Hrvatsku je do 1. travnja ušlo 11.590 ukrajinskih izbjeglica, većinom žena i djece. Dio njih smještaj je pronašao na istoku Hrvatske. Pomažu im i hrvatski branitelji.

Početak ruske agresije na Ukrajinu hrvatskoga branitelja Emila Sopku, porijeklom iz Ukrajine, emotivno je vratio u zbivanja u ratnom Osijeku 1991.

- Toliko je srce boljelo, peklo, da sam uzeo obje zastave, otišao na izlaz grada Osijeka između Sarvaša i Nemetina, jer tamo je prostor potpuno isti kao što je u Ukrajini, livada, njiva... - kaže za HTV Emil, koji se sa suborcima i osječkim Ukrajincima organizirao kako bi pomogao u širenju istine - prosvjedima potpore, u slanju pomoći te prihvatu raseljenih žena i djece iz Ukrajine. Kako Emil govori ukrajinski jezik, njegova je pomoć izbjeglicama dragocjena.

S djecom iz Ukrajine ide u školu i pomaže im kao prevoditelj, a često je u pratnji i kada s majkama idu liječniku. Pomaže im u rješavanju svakodnevnih problema. Svi njegovi suborci kažu - ratnim zbivanjima u Ukrajini vratila su im se sjećanja na rat u Hrvatskoj.

- Situacija je jako slična kako smo mi proživljavali, čak imaju i Mariupolj kao što smo mi imali Vukovar... I sam Kijev, obrana na rubu grada je isto kao što je bilo u Osijeku - kaže za HTV Zdenko Kendl iz Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Osječko-baranjske županije.

U različite oblike pomoći uključio se tko god je mogao. Upravo ispred simbola otpora golorukih civila u ratnom Osijeku 1991., crvenoga fiće, ovi branitelji danas ističu kako itekako suosjećaju s narodom Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!