14:05 / 20.01.2021.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Zbog afere sa nekretninama Žinić spreman odstupiti

-

-

Foto: - / -

Novinari su ga pitali i planira li se iseliti iz državnog stana u Borovju.
Gotovo svakodnevno u javnost izlaze novi detalji o nekretninama koje se dovode u vezu sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem. Najnoviji se odnose na državni stan kojim se koristi u Zagrebu. Žinić tvrdi da je sve što mu se stavlja na teret laž te da je riječ o medijskom linču. Osim što posjeduje nekoliko nekretnina, a živi u državnoj kući u Glini, sisačko-moslavački župan koristi se i državnim stanom u Zagrebu u vlasništvu Ministarstva branitelja.

➡️ Žinić: U kući živim posve legalno, nema ništa sumnjivo 

- Kao dragovoljac i časnik HV-a oslobađao sam ovaj kraj, obnavljao i sad sam ga spreman izgrađivati. Želim naglasiti da ni u jednu nekretninu koju sam koristio od 1995 i 1995. nisam ušao nelegalno. Za svaku sam dobio dokument da sam legalno u svim tim nekretninama. Nisam se oglušio ni za bilo kakvo plaćanje. Platio sam sve režije i najam i za stan i za kuću dok sam ondje boravio, kazao je Žinić.

- Ovaj medijski linč koji se provodi nada mnom i mojom obitelji raznim neistinama i pokušajim dezitegracije mene kao osobe smatram da nije korektan. Spreman sam odstupiti s čelnog mjesta županijskog ogranka i ne kandidirati se za župana u idućem mandatu ako se utvrde bilo kakve nepravilnosti vezano za bilo koji moj postupak, najavio je. 

Dodao je kako je prema njemu krenula hajka i kao prema glavnom inženjeru poslijeratne obnove obiteljskih kuća. Sve što je iskonstruirano - izmišljeno je, to se sad vidi, kazao je. Niti boravi u više nekretnina niti ga je Ministarstvo branitelja htjelo izbaciti iz stana, tvrdi.  - Da Žinić posjeduje četiri nekretnine - nije točno. Žinić je nakon 20 godina što živi u kući koju je trebao dobiti, ali nije zbog šutnje administracije i nekih drugih stvari, naslijedio trećinu roditeljske kuće u Marin Brodu, dodaje Žinić. A stanom u Borovju su se koristili neko vrijeme jer su ondje boravili kao prognanici. Sinovi su ostali ondje neko vrijeme, a 2008. za taj stan je prekinut postupak za darovanje.  Novinare je pitao: Je li vam neugodno kad iznosite neistinite informacije?"

Iz priopćenja Ministarstva zdravstva

Potvrđuju to i u Ministarstvu branitelja, međutim, stanom se nastavio koristiti. Priopćili su kako je "u rujnu 2013. pokrenut postupak za iseljenje g. Žinića iz navedenog stana, a u veljači 2016. Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje."- Sve afere, bile istinite ili neistinite, nisu ni lijepe ni ugodne. Vladi ova ne nanosi štetu jer gospodin Žinić nije član Vlade, kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirajući Žinićev slučaj. Na pitanje novinara smatra li da Žinić treba odstupiti, odgovorio je: "Ja ne smatram ništa u ovom slučaju jer imam premalo podataka. Moj sud ćete dobiti kad budem imao sve relevantne činjenice i u ovom trenutku ne osjećam se pozvanim da bilo kome sudim".- Mislim da ovo u javnosti jako loše izgleda. Na tu temu nisam razgovarao s gospodinom Žinićem i sve što znam, znam iz medija. To ne izgleda dobro. Koliko sam shvatio, sve nekretnine legalno koristi, a za ovaj stan koji se jutros pojavio u medijima - ima određene papire. On nije provalio i bitno je da se provjeri vrijede li ti papiri, kazao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

➡️ Oporba: U slučaju Žinić zakazale institucije, odradili mediji
➡️ Bačič: Uskoro odluka o Žiniću, nisam znao za stan

Ostavku već neko vrijeme zazizvaju oporbeni zastupnici. Kažu da su na cijeli slučaj upozoravali i prije. Očekuju reakciju institucija, ali i HDZ-a. Iz HDZ-a poručuju da je Žinićev status kao župana definiran zakonom, a da će o njegovu statusu u stranci odlučiti predsjedništvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!