17:07 / 05.01.2019.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/V.K./HRT

Zbog dotrajalih cijevi gubimo gotovo 50 posto vode

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Voda je strateški resurs kojeg u Hrvatskoj ne nedostaje. U Europskoj uniji imamo najviše zaliha pitke vode, no unatoč tomu - cijena je previsoka.
Voda je strateški resurs kojeg u Hrvatskoj ne nedostaje. U Europskoj uniji imamo najviše zaliha pitke vode, no unatoč tomu - cijena je previsoka. Među ostalim, razlog su i dotrajale cijevi zbog kojih gubimo gotovo 50 posto tog resursa.

- Prvi smo po zalihama vode u EU-u, a ona curi na sve strane

U posljednjih pet godina u Labinu su gubitak vode uspjeli smanjiti za 10 posto.

- Radimo na sustavnoj zamjeni pojedinih dionica, tako da nam se ona uklapa u određene projekte sa sufinanciranjem Hrvatskih voda -  rekao je Dino Škopac, direktor Vodovoda Labin.

Labin je ipak iznimka. Zastarjela vodovodna mreža problem je u cijeloj zemlji.

- Vodovodna infrastruktura u RH najstarija je u velikim gradovima i ondje su i problemi i gubici najveći, naglašava Danko Bionić, voditelj Sektora razvitka Hrvatskih voda.

Građani vodu plaćaju prema potrošnji, ali manji gubici značili bi i manje troškove.

- Ako su veći gubici, veći su i pogonski troškovi, veća pumpanja i stoga su i cijene vode više, ističe Bionić.

Hrvatska ima oko 200 komunalnih tvrtki, a kako bi se povećala učinkovitost sustava, rješenje se vidi u njihovu ujedinjenju.

- Oko 48 posto ukupno zahvaćene vode su naši gubici, pa bi se okrupnjivanjem i primjenom određenih tehnologija oni mogli smanjiti, zaključuje Marijan Kavran iz Klastera za vodu.

U Europskoj uniji Hrvatska je na vrhu ljestvice kada je riječ o vodenim resursima. Stanje u vodovodnoj mreži, tvrde, nije loše, a u planu su i novi projekti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!