Zbog kvara već danima izvan funkcije sustav za gospodarenje otpadom u Istri

26.06.2022.

20:41

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/B.A./HRT

Kaštijun

Kaštijun

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog kvara na dizalici već je desetak dana izvan funkcije sustav za gospodarenje otpadom na istarskom Kaštijunu. Otpad se, kao nekad, odvozi na odlagalište, tretira kemikalijama i pokriva folijom. Građani su bijesni jer, osim što su zabrinuti za zdravlje, uoči špice turističke sezone koja bi u Istri mogla biti rekordna, najmanje što im treba je smrad koji će otjerati goste. Zbog cijelog je slučaja predsjednica Nadzornog odbora Kaštijuna podnijela ostavku, a direktora sutra čeka smjena...

Ivo Lorencin, član građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav", kaže kako traže da otpad ne dolazi iz cijele Istre na Kaštijun, da se ne odlaže kao što je nekad bilo.


- Zahtijevamo isto tako da se poveća cijena odlaganja otpada na Kaštijunu, i isto tako zahtijevamo da se Kaštijun što prije zatvori, kaže Lorencin.


Novi strojarski kvar na pogonu opet je bacio na koljena cijelu Istru. Sad se sve, baš kao nekad, gomila na brdu, sve dok za to bude mjesta.


- Znamo što je potpuna sanacija, koji su rokovi, a sada radimo na tome da ipak, kada izvršimo nekakvu sanaciju, omogućimo start opreme ranije nego što bi takvi rokovi trebali biti, kaže direktor Kaštijuna Fabio Giacommeti, a na pitanje kad bi to moglo biti odgovara: 


- To još moramo vidjeti kad finaliziramo razgovore.


U sezoni se ovdje istovari tri puta više otpada nego u ostatku godine. Ako ne bude prostora do pokretanja pogona, otpad bi se mogao odvoziti na kontinent. Okolni mještani, kažu, ovako više ne mogu živjeti.


- Mi osjećamo ovdje užasne smradove, to nije konstantno, to je povremeno ovisno o vjetru, ali nije problem niti samo smrad, nego u nekoj čudnoj prašini koja se skuplja, i to su te mikročestice koje mi udišemo, kaže Vesna iz Vinkurana.


- Koncentracija tih metala i čestica u zraku nije prelazila granične vrijednosti propisane zakonskom regulativom, kaže Vesna Kauzlarić, koordinatorica programa praćenja utjecaja ŽCGO-a Kaštijun na zdravlje mještana u okolici.


Jedno od mogućih rješenja, o kojima se raspravlja proteklih dana, jest spaljivanje otpada u Plominu. Međutim, Željko Ilić, član Radne grupe za civilni nadzor Kaštijuna, kaže da bi sagorijevanjem tog otpada dobili plinove i čestice koje su pogubne za zdravlje.


- To je nešto što se ne smije napraviti, kaže Ilić.


Glavnu riječ imat će resorno ministarstvo.

Zoričić: Imamo problem

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić rekao je večeras u HTV-ovom Dnevniku da će sutra biti hitna koordinacija župana i svih gradonačelnika iz Istre.


- Imamo problem, trebamo upogoniti pogon što prije. 20.000 tona očekujemo, procjena je za srpanj i kolovoz. Prema tome, tolike količine smeća mi moramo negdje adekvatno smjestiti. Hoće li to biti po Istri, hoće li biti negdje drugo ili ćemo riješiti problem, daj Bože, što prije ovdje na Kaštijunu pa da nastavimo s normalnim radom, to ćemo, vjerujem, znati skoro, rekao je Zoričić.


Rekao je da će sutra predložiti smjenu dosadašnjeg člana uprave i privremeno imenovanje pročelnice njegovoga ureda do završetka natječaja, koji je u tijeku. Bit će imenovan i novi član NO-a jer je predsjednica NO-a dala neopozivu ostavku.


Zoričić je rekao i da očekuju pomoć od Ministarstva u dijelu odlaganja otpada na već saniranim deponijima, ako je to moguće, ili sufinanciranje ako budu morali odvoziti negdje otpad.

- Imamo potvrdu da možemo ovdje na otvorenoj plohi dovoziti otpad. Mi ga pokrivamo zemljom, enzimima, folijama i tako dalje. Međutim, to nije dobro za ovaj prostor ovdje, govorim i ekološki i zdravstveno i tako dalje, rekao je Zoričić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!