Zbog poplava veliki problemi s pitkom vodom, šteta i u poljoprivredi

17.05.2023.

19:59

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Štete u Obrovcu

Štete u Obrovcu

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je Zrmanja poplavila Obrovac stanje se polako normalizira. No, posljedice povijesnog vodostaja dugo će se sanirati. Štete na kućama su velike, nema pitke vode, prostor se dezinficira zbog miješanja fekalija i vode, a grad su posjetili i epidemiolozi. Također obilne kiše posljednjih su dana uzrokovale i velike probleme poljoprivrednicima u kninskom i vrgoračkom kraju. Bujične poplave napravile su štetu i u dijelovima Varaždinske županije.


Iz Obrovca se u središnji Dnevnik HTV-a javila novinarka Kristina Štrbac.

Nakon povlačenja Zrmanje, život se polako vraća u normalu. Sada je, među ostalim, najvažnije osigurati pitku vodu stanovništvu i spriječiti pojavu bolesti.

- Preporuka na razini cijele Zadarske županije je da se voda iz vodoopskrbnog sustava prokuha. Ona je zamućena zbog ogromne količine kiše koja je pala na cijelom ovom području. Inače, građani Obrovca danas su dobili i donaciju Crvenog križa, pitku vodu u bocama, koju će sutra Stožer civilne zaštite dijeliti kućanstvima, rekla je Štrbac.

Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite grada Obrovca Gordana Renić rekla je kako je na području cijele županije voda u istom sustavu i ona je sad zamućena. 

- Preporuka Vodovoda Zadar na njihovim web stranicama je da se voda treba prokuhati za piće, ali se može koristiti za tuširanje. Dobili smo kontingent od Crvenog križa pitke vode u bocama, a sutra ćemo dobiti još novi i bit će podjela vode u bocama za konzumaciju i za piće, istaknula je Renić.

U posjetu Obrovcu  bili su epidemiolozi i upozorili na opasnosti nakon poplava te koje bolesti prijete.

- Na poplavljenom području postoji potencijalna opasnost od crijevnih viroza koje se eventualno mogu javiti. Mi se nadamo da neće. Poduzeli smo sve mjere i već smo određene prostore dezinficirali. Dali smo upute svim vlasnicima poslovnih prostora. Imamo tri stambena objekta koja su u cijelosti poplavljena, upozorili smo da se pridržavaju tih mjera, da se postupa po uputama epidemiologa kako bi se spriječila bilo kakva moguća zaraza ili nekakva infekcija, rekla je Renić.

Građani postupaju po tim mjerama, cijeli dan bacaju namještaj iz svojih prostorije, puno je posla.

- Cjelodnevna služba je bila u funkciji, namještaj se odvozio. Bile su tu i službe i volonteri, cijeli dan se radilo na tome da se taj namještaj koji je potopljen odveze i da se makne iz prostora. Dio smo već dezinficirali. Tako će biti i sutra cijeli dan na području grada, djelovat će služba za dezinfekciju, objasnila je Renić.

Život u Obrovcu normalizirat će se sigurno još nekoliko tjedana.

Nakon što je kiša u Obrovcu neprekidno padala 30 sati, pri čemu je u samo 24 sata palo 250 litara po četvornome metru, stanje se polako normalizira. No, posljedice povijesnog vodostaja od 302 centimetra, koji je Zrmanja u Obrovcu dosegnula prije dva dana, dugo će se sanirati.

Počela je sanacija prizemlja Srednje škole Obrovac uništenog u poplavi, a u obrovačkoj Osnovnoj školi poplava je oštetila školsku sportsku dvoranu te i ondje slijedi sanacija.


Obilne kiše posljednjih su dana uzrokovale i velike probleme poljoprivrednicima. U kninskom i vrgoračkom kraju tlo je već toliko zasićeno oborinama da voda izbija i iz podzemlja. Mnoga su polja potopljena, pa je šteta na svim tek nedavno posijanim i zasađenim kulturama golema.

Obilna kiša od sinoć izaziva bujične poplave u dijelovima Varaždinske županije. Izlijevaju se potoci i voda iz podvodnih kanala, a bujice nadiru i iz zemlje. Pogođeno je 20-ak općina i gradova, u mnogima je voda došla do kuća.

Također obilna kiša diljem Zagorja prouzročila je mnoge probleme, što potvrđuje aktivacija čak 57 novih klizišta, u što se uvjerio i ministar Davor Božinović, koji je održao radni sastanak sa županom Željkom Kolarom, nakon čega su obišli općinu Jesenje gdje su zbog klizišta evakuirani ljudi iz nekoliko kućanstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!