13:25 / 03.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Zbog previše etilen-oksida u sezamu opozvano "Hamburger pecivo"

ilustracija

ilustracija

Foto: Ernesto Pasini / Pixabay

Zbog povećane količine etilen-oksida u sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji hamburgera, Ministarstvo poljoprivrede s tržišta je povuklo "Hamburger pecivo bez glutena" njemačke tvrtke Schnitzer.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o opozivu "Hamburger peciva bez glutena - Organska 125 g, Schnitzer". Riječ je o proizvodu s rokovima trajanja 27. siječnja, zatim 3., 6., 10., 17., i 24. veljače, 1., 3., 7., 14., 21, i 28. ožujka te 7., 12. i 15. travnja ove godine.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Zbog kancerogenog pesticida povučeno više proizvoda


Nije u skladu ni s izmjenom Direktive Vijeća i Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, Europske agencije za sigurnost hrane te postupkom u područjima sigurnosti hrane, kažu u Ministarstvu.

Riječ je o proizvodu njemačke tvrtke Schnitzer GmbH & Co.KG iz Offenburga, a na hrvatsko tržište ga stavlja Galleria internazionale iz Zagreba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!