Zbog velikih vrućina u Osječko-baranjskoj županiji povećan broj hitnih intervencija

29.06.2022.

10:37

Autor: Hrvoje Šimunović/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Vrućine u Osijeku

Vrućine u Osijeku

Foto: HTV / HRT

Toplinski val zahvatio je cijelu Hrvatsku. Uz preporuke za izbjegavanje boravka na suncu za najtoplijega dijela dana na dodatni se oprez pozivaju osobe starije životne dobi i kronični bolesnici. I u Slavoniji i Baranji ovih se dana bilježe vrlo visoke temperature zraka.


Prema podacima za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, zbog vrućine je od prošloga vikenda za 30 posto povećan broj intervencija hitne pomoći, a jednako toliko bilježi se i povećanje poziva građana hitnim službama, izvijestio je za Studio 4, Hrvoje Šimunović.

Na pitanje kada izlaganje suncu postaje opasno po zdravlje, prof.dr.sc. Rudika Gmajnić, specijalist obiteljske medicine, je rekao kako je to između 10 i 17 sati, a možda bi se za vrijeme toplinskih valova ta granica trebala pomaknuti od 9 do 18 sati kada se bez prijeke potrebe trebalo izlaziti.

- Naše tijelo podnosi visoke temperature onoliko koliko smo zdravi. Poznato je da kronični bolesnici moraju paziti na pogoršanja koja su moguća kod izlaganja visokim temperaturama, rekao je i dodao kako se osjetljiviji moraju pridržavati mjera koje su navedene.

Gmajnić je istaknuo da ako se već mora izlaziti, ljudi moraju imati pokrivalo za glavu, vodu, sunčane naočale kako bi se zaštitio vid i zaštitnu kremu za kožu.

- Osim vode dobri su i izotonični napitci, mineralne vode te juhe, zato što u njima ima veći udio elektrolita koje gubimo znojenjem, ali i magnezija, kalcija i kalija koji trebaju za održavanje organizma, govori i dodaje kako nije preporučljiva gazirana i ledena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!