13:06 / 23.03.2022.

Autor: I.B./Hina

ŽDO: Balističkim vještačenjem utvrđeno da je dron bio avio-bomba s upaljačem

Pad bespilotne letjelice u Zagrebu

Pad bespilotne letjelice u Zagrebu

Foto: HRT / HTV

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo priopćilo je da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona, koji je pao na Zagreb, utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, a o tragovima eksploziva još se ne može donijeti konačni zaključak.

Nova TV je u utorak, pozivajući se na izvore bliske istrazi, izvijestila da na dijelovima bespilotne vojne letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva.

ŽDO je izvijestio da je do sada dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dosadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Tužiteljstvo dodaje da u koordinaciji sa Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Radi analize tragova dosad je izdalo naloge za provođenje kemijsko-fizikalnog, mehanoskopskog, balističkog i toksikološkog vještačenja te zatražilo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke.

Vojna letjelica pala je u Zagrebu prije gotovo dva tjedna, a premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije riječ bila o avio-bombi koja je eksplodirala u tlu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!