Oporba slobodne govore o rebalansu proračuna iskoristila za druge teme

11:53 / 18.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Izlaganje slobodnih govora u Saboru

Izlaganje slobodnih govora u Saboru

Foto: Dnevnik / HRT

Troškovi i dugovi u zdravstvenom sustavu glavni su razlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna koji je jedina tema na današnjem dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora. Uoči predstavljanja rebalansa niz predstavnika parlamentarnih stranaka imalo je izlaganja na slobodnu temu.

Zastupnik Hrvoje Zekanović (NZ) prozvao je u srijedu 'mostovce' da su prošlu jesen, dok su suverenističke opcije skupljale potpise za referendum o zaštiti hrvatske kune, obilazili Hrvatsku i odgovarali volontere da im se pridruže.

Odgovorno tvrdim da su obilazili Hrvatsku za nama, odgovarali volontere, jednog po jednog, samo da referendum za zaštitu kune ne bi uspio, da bi sutra imali što više volontera za svoj referendum, izjavio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

- I uspjeli su, nismo uspjeli skupiti dovoljno potpisa za referendum, a oni su uspjeli sve te volontere prikupiti sebi, kazao je Zekanović.

Ustvrdio je i kako Mostu, koji je inicirao referendum o ukidanju stožerkoracije, nije bila želja da se ukine neka stožerokracija.

- Jer oni nemaju pojma za što su prikupljali potpise, nego im je želja bila prikupiti političke poene, odnosno glasove, kazao je.

Suverenist Željko Sačić čudio se njegovoj izjavi. Nisam bio upoznat da su 'mostovci' hodali iza mene po Hrvatskoj, izjavio je.

Stephen Nikola Bartulica (DP) referirao se na posljednje odluke Ustavnoga suda i kazao kako rješenje i presude koje donosi ne ulijevaju povjerenje.

- To se odnosi i na Zakon o pobačaju, ali i na odluku o ovim (Mostovim) referendumskim pitanjima, kazao je.

Velikim promašajem nazvao je nedavno doneseni zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatsku.

Uvođenje eura nije reformska mjera, to se prodaje javnosti kao zamjena za reforme koje Vlada ne provodi, istaknuo je i ponovio kako euro služi samo najjačim zemljama, poput Njemačke i Nizozemske, drugi nemaju koristi od toga.

Miletić: Jesen će brzo doći, Most će biti spreman

O Ustavnom sudu, odnosno njegovim sucima, govorio je Marin Miletić (Most). Imamo 'naše' ustavne suce, rodbinski, kumstvima povezane sa zastupnicima, Šeparović, povezan sa HDZ-ovim vrhom stranke, ustvrdio je prozivajući ih da otimaju referendum građanima.

I ne samo da ga otimaju, to je valjda peti koji su ukrali, nego i tvrde da su građani potkapacitirani, rekao je zastupnik, pitajući se kakva je to vlast koji se boji građana?

- Jesen će doći brzo, Most će biti spreman, bit ćemo na terenu od ponedjeljka do nedjelje, svaki dan, prolaziti svaku kuću i ulicu, povezati ljude, i ako nas budu stiskali, a to im je plan, nećemo šutjeti, poručio je zastupnik.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) podsjetio je kako je jučer bio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije te pozvao kolege da se bore za dostojanstvo svakog građanina, uključujući (LGBTI) građane.

- Prava LGBT sugrađana i dalje su uskraćena, imali smo prizive savjesti matičara koji nisu htjeli sklapati istospolne brakove, rekao je.

Podsjetio je i kako još uvijek istospolni parovi ne mogu udomiti djecu, a ustanove za napuštenu i nezbrinutu djecu su i dalje pune djece.

Jandroković: Zadaća zastupnika nije pozivati na hapšenje

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako zadaća saborskih zastupnika nije pozivati da se nekoga uhapsi, odbacivši oporbene prozivke da premijer vrši pritisak na glavnu državnu odvjetnicu da ne procesuira ministre osumnjičene za kaznena djela.

-  Vidim da pozivate na hapšenja, to je neprimjereno, nadovezujete se na predsjednika RH, očito miješate kruške i jabuke. Mi nismo ovdje da pozivamo na hapšenja, ako će netko počiniti kazneno djelo i to biti dokazano, onda će se hapsiti, poručio je Jandroković zastupnici Urši Raukar Gamulin (ZLB) nakon što je izrazila nadu da će glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoje Šipek odoljeti pritiscima i "pohapsiti ekipu".

U slobodnom govoru Raukar Gamulin dotakla se ministra obrane Marija Banožića, za kojega je rekla da je oštetio državu za višemilijunske iznose te počinio više kaznenih djela, od zlouporabe položaja do trgovanja utjecajem.

- Ministri jedan za drugim padaju pod optužbama o trgovanju utjecajem te zloupotrebu položaja i ovlasti, a premijer prijeti i daje javne upute glavnoj državnoj odvjetnici da to ne procesuira, kazala je i naglasila kako bi u bilo kojoj civiliziranoj EU članici zbog toga "letio" i premijer i cijela Vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!