18:17 / 16.04.2019.

Autor: Anamarija Horvat Šantl/V.K./HRT

"Zelena čistka"- najveći volonterski projekt

-

-

Foto: - / -

Organizirano se čistilo i na sjeverozapadu Hrvatske. Najveći je to volonterski projekt koji podrazumijeva čišćenje divljih odlagališta. "Zelena čistka" izravno djeluje na okoliš.
Organizirano se čistilo na sjeverozapadu Hrvatske. Najveći je to volonterski projekt koji podrazumijeva čišćenje divljih odlagališta. "Zelena čistka" izravno djeluje na okoliš.

Ovakvim se organiziranim akcijama priključuju građani pa se stvara svijest o važnosti čuvanja okoliša i prirode. Ovogodišnja se akcija diljem Hrvatske provodi uoči Dana planeta Zemlje. Uključili su se građani volonteri, udruge, zajednice pa čak i općine i gradovi.

Međimurski grad Prelog sa svojim se mjesnim odborima i ove godine uključio u nacionalnu akciju "Zelena čistka". Organizirana su čišćenja okoliša, a Osnovna škola u Draškovcu brizi za očuvanje prirode i okoliša posvećuje se cijele godine. 

- Od početka školske godine, na prvim sastancima kad dođu prvašići, pričamo o tome gdje se stavlja smeće i na koji način. U svakoj učionici smo pripremili  kartonske kutije gdje smo napisali gdje se stavlja papir, gdje se stavlja plastika i napisali smo natpise na ormariće "Ne dvoji, nego smeće odvoji", rekla je Margit Mirić, ravnateljica OŠ Draškovec.

U zelenom su tjednu još dodatno povećali aktivnosti, pa se provode edukacije, ali i akcije.

- Da bismo zaštitili okoliš, trebali bismo više otpada sortirati jer više od 80% otpada je moguće sortirati više puta i to je također bitno kako bismo smanjili količine otpada koji nastaje, rekla je Mirić.

Maknuti otpad iz okoliša, ali i pravilno razdvajati ili čak ponovo upotrijebiti ono što je moguće, isto je važno naučiti što prije. Pa cijele godine školarci prikupljaju i tekstil.

Prosječna stopa ogranizirano prikupljenog recikliranog otpada na području preloškoga gradskog komunalnog poduzeća iznosi visokih 57 posto. Ipak još uvijek se u akcijama poput Zelene čiste prikupe znatne količine smeća u prirodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!