Dr. Mačak Šafranko: Izolirani virus omikron-varijante pomoći će da vidimo koliko su cjepiva učinkovita

21.12.2021.

19:31

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Dr. Željka Mačak Šafranko u Dnevniku HTV-a

Dr. Željka Mačak Šafranko u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HTV

Doktorica Željka Mačak Šafranko, koja je izolirala prvu omikron-varijantu virusa kod nas, rekla je u Dnevniku HTV-a da je to vrlo važno za našu znanstvenu zajednicu, jer je postignuta suradnja sa znanstvenicima iz drugih institucija i država. 

Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prošle godine prva u Hrvatskoj virus COVID-19, a sada i prvu omikron-varijantu virusa kod nas.

Rekla je da je to vrlo važno za našu znanstvenu zajednicu jer je postignuta suradnja sa znanstvenicima iz drugih institucija i država.

- Napravljen je pomak u znanosti zahvaljujući tomu, a otkriće će pomoći i u borbi protiv pandemije, jer nismo sigurni koliko su postojeća cjepiva učinkovita u borbi protiv omikrona. Imati izoliran virus u laboratoriju može pomoći da otkrijemo jesu li cjepiva i u kojoj mjeri učinkovita u borbi protiv omikrona, rekla je.

Objasnila je da omikron varijanta ima 50 - 60 mutacija, od toga velik dio na domeni za koju su napravljena antitijela u cjepivu, na koje bi naša antitijela trebala prepoznati virus, tako da to budi sumnju u učinkovitost cjepiva u odnosu na delta ili druge varijante.

U Dnevniku je protumačila i postupak izolacije virusa.

Na pitanje je li riskantno raditi s ovakvim biološkim materijalnom, odgovorila je da je laboratorij predviđen i za rad s uzorcima humanim sa sumnjom na ebolu, ne sa samim virusom, ali u slučaju da se pojavi sumnja na ebolu, takav se uzorak može dekontaminirati te se zatim s njime raditi.

U tim uvjetima postoje sustavi zaštite - osobna oprema, sustav klimatizacije, dezinficijensi.

Zahvaljujući pandemiji znanost se razvila, a osobito joj je zanimljiva šira upotreba algoritama za obradu velike količine podataka koje su dosad radili vrsni bioinformatičari, a sada to uvodi svaki laboratorij.

- U budućnosti ćemo imati sigurno relevantne publikacije, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!