Uoči blagdana s posebnim oprezom prati se epidemiološko stanje

19:16 / 21.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Veća procijepljenost - bolja zaštita

Veća procijepljenost - bolja zaštita

Foto: HTV / HRT

Danas u Hrvatskoj 2803 nova slučaja zaraze, 268 manje nego prošlog utorka. Broj preminulih i dalje je velik - 47. U bolnicama je više od 2.000 pacijenata, od kojih 263 na respiratoru. Zbog omikron-varijante, koja se u europskim zemljama sve brže šire, i kod nas uoči božićnih blagdana s posebnim oprezom prati se epidemiološko stanje.


Omikron prijeti, i baš zbog toga s posebnim se oprezom u Stožeru razgovara o prilagodbi nekih epidemioloških mjera, poput one o radnom vremenu. Da će ugostiteljski objekti raditi dva sata dulje, dao je naslutiti i premijer. U Zagrebu plan za doček Nove godine postoji. 

- Zagreb će vjerojatno imati doček na trgu Bana Jelačića, međutim on će biti u skladu s epidemiološkim mjerama što znači kada bi se išlo u to da će onda dio trga biti ograđen i da će se u taj dio trga moći jedino s COVID potvrdama. To su upute na neki način i za druge gradove, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Prerezao je vrpcu na otvaranju prve post-COVID poliklinike u Domu zdravlja istok. Danas su primili prve pacijente.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević istaknula je da je to prva post-COVID poliklinika Specijalne bolnice za plućne bolesti koja se nalazi na razini primarne zdravstvene zaštite, odnosno na razini domova zdravlja.

- Za sada je to desetak pacijenata dnevno, očekujemo da u siječnju krene puni pogon sa specijalistima iz područja pulmologije, neurologije, kardiologije, ultrazvučne dijagnostike. Pretpostavka je da će biti 20-ak pacijenata dnevno, kazao je prim. dr. sc. Marinko Artuković, ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić komentirao je i zašto smo među najlošijima po broju umrlih.

- Jedan od razloga je i relativno niska cijepljenost, jedan od razloga su i relativno blage mjere koje imamo u Hrvatskoj, osobito zadnjih godinu dana. Dakle, više je faktora, ali onaj koji izravno utječe na stupanj teško oboljelih i umrlih je upravo razina cijepljenosti jedne države, ističe.

Procijepljenošću se u mnogim županijama ne mogu pohvaliti.

- U tri sata cijepljeno je 264 osobe, možda je predblagdansko vrijeme pa su ljudi malo rezervirani. Uglavnom se radi o trećoj ili booster dozi, kaže Teo Depolo, liječnik obiteljske medicine iz Dubrovnika.

Stanje u KBC-u Osijek smiruje se. Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić rekao je da je u KBC-u po prvi put nakon dosta tjedana ispod 70 bolesnika.

Stručnjaci okupljeni na simpoziju u Rijeci nadaju se da će odaziv na cijepljenje djece od 5 do 11 godina biti veći.

- Da ne bi razvili kronične oblike komplikacije kao što je inflamatorni sindrom. Pogotovo se preporučuje djeci koja su kronično bolesna i mogu razviti komplikacije bolesti, preporučuje se djeci koja žive s kroničnim bolesnicima i djeci koja žive u kolektivima u kojima obitavaju, spavaju i slično, objašnjava voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine, NZZJZ Primorsko-goranske županije Nataša Dragaš Zubalj.

- Ono što mogu reći je da moramo imati povjerenje jedni u druge, da moramo imati povjerenje u one koji su kompetentni donositi odluke, poručuje riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

A stručnjaci kažu da veća procijepljenost znači i bolju zaštitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!