15:53 / 29.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Zeljko: O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zeljko je optužena da je putne naloge lažirala zajedno s predstojnikom Ureda premijera Zorana Milanovića, Tomislavom Sauchom, koji je također odbio sve optužbe.
Bivša tajnica u Vladi Sandra Zeljko, optužena u aferi Dnevnice, kazala je u svojoj obrani da je o spornim isplatama izvijestila premijera Andreja Plenkovića i njegova tadašnjeg šefa kabineta Davora Božinovića te da je akontaciju za jedno putovanje koje joj se stavlja na teret, preuzela Tena Mišetić.

- Saucha: Nisam naložio niti potpisao nijednu spornu dnevnicu     
- U pretrazi stana Sandre Zeljko pronađena isplatnica i velika količina cipela    

Zeljko je optužena da je putne naloge lažirala zajedno s predstojnikom Ureda premijera Zorana Milanovića, Tomislavom Sauchom, koji je također odbio sve optužbe.

- Nakon što sam u ovom postupku saslušana kao svjedok, vratila sam se u ured i sve što sam iskazivala, ispričala sam premijeru Plenkoviću i Božinoviću, iako je to bilo zabranjeno. Premijer mi je ponudio svojeg odvjetnika koji mi je rekao da ga Saucha želi angažirati kao branitelja pa sam odbila njegove usluge jer nisam htjela da Saucha ima informacije o meni, ispričala je Zeljko.

Kazala je i da ne razumije što joj se stavlja na teret i da je sporne putne naloge ispunjavala po Sauchinim usmenim uputama. Dodala je kako je bila u šoku kada je doznala da su putni nalozi krivotvoreni i da osobe kojima su ispisivani putni nalozi uopće nisu putovale.

- Pošteno sam radila svoj posao i nisam bila ni u kakvim kombinacijama sa Sauchom, kazala je Zeljko u obrani koju je iznosila u Uskoku i koja je danas preslušavana na Županijskom sudu.

Uz to, požalila se i na postupanje policije tijekom kriminalističkog istraživanja, navodeći da je jedna policajka vrijeđala i tjerala njezinu sestru da prizna kako je povezana sa Sauchom u vezi dnevnica.

Govoreći o inkrimiranim putnim nalozima iz razdoblja nakon vlade Zorana Milanovića, kome je Saucha bio predstojnik Ureda, Zeljko je naglasila da uopće ne zna što se dogodilo. Pritom je spomenula putovanje Karla Resslera u Bosnu i Hercegovinu za koje je, prema njezinim tvrdnjama, akontaciju preuzela zamjenica predstojnika Plenkovićeva ureda Tena Mišetić.

- Ne znam zašto mi se stavlja na teret nešto što nisam mogla napraviti sama. Pa nisam ja mogla sama poslati Resslera na put, zaključila je Zeljko.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. "aferi dnevnice" izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga. Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član Kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!